Skip to main content.
17/11/2008

Συνάντηση Αλ.Αλαβάνου με τις Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων || ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ: - ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος  και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης, συναντήθηκαν σήμερα στη Βουλή με τις Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Είχαμε σήμερα με τον Φώτη Κουβέλη μια συνάντηση με τις Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων. Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση σε πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα. Έτσι κωδικά να αναφέρω:

Πρώτο, τη στήριξη στα θέματα της εκλογής της ηγεσίας των Δικαστηρίων και το Αυτοδιοίκητο των Δικαστηρίων. Οι δικαστές πρέπει να είναι ανεξάρτητοι και να φαίνονται στην κοινωνία ανεξάρτητοι. Να μην παρεμβαίνει αυτός ο ομφάλιος λώρος του διορισμού  από την πολιτική εξουσία.

 Δεύτερο, που αφορά σε πάρα πολλούς πολίτες, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

Τρίτο, η οικονομική αυτοτέλεια των δικαστηρίων.

Τέταρτο,  το οποίο έχει σχέση με την επικαιρότητα, η ανάγκη να αλλάξει η νομοθεσία σχετικά με την παραγραφή για τα μέλη της Κυβέρνησης, που είναι κατά τη γνώμη μας ένα στίγμα για την Ελλάδα λόγω της ταχύτητας της παραγραφής που τη διακρίνει από τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιτίθεται και στις αποφάσεις σχετικές με τη διαφθορά που έχει πάρει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Πέμπτον, η ανάγκη - και αυτό συνδέεται και με τα ζητήματα της Εξεταστικής  Επιτροπής  οι διώξεις οι οποίες γίνονται κατά μελών της Κυβέρνησης για ποινικές ευθύνες να διενεργούνται από τη Δικαιοσύνη. Να  μη υπάρχουν αυτά τα προνόμια  για τα μέλη της Κυβέρνησης σε σχέση  με τους άλλους πολίτες, αυτή η σύγχυση ανάμεσα στην Νομοθετική και  την  Δικαστική Εξουσία που βλέπουμε και σήμερα να τη ζούμε μέσα από το θέμα της Εξεταστικής τώρα  και της Προανακριτικής μετά, μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως η αναβάθμιση των εργαζομένων στη στρατιωτική δικαιοσύνη και στη διοίκηση των Δικαστηρίων.

Τέλος, να αναφέρω για τις φυλακές. Θέσαμε και εμείς το ζήτημα μιας ακραίας κατάστασης όσον αφορά στα δικαιώματα των κρατουμένων Για τη συμφόρηση στις  φυλακές.  Όταν έχουμε σήμερα μέσα στις φυλακές ανθρώπους που έχουν ράψει το στόμα τους, συνήθως έχουμε φθάσει σε ένα σημείο απελπισίας στο  οποίο πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις  και δεν είναι λύσεις αυτές που προσφέρει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του κ. Χατζηγάκη.

Αθανασίου – Πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.: Στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων για την κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη σήμερα, οι δικαστικές ενώσεις έχουμε αποφασίσει να ενημερώσουμε τους αρχηγούς των κομμάτων και τους υπεύθυνους στους τομείς δικαιοσύνης για τα θέματα της Δικαιοσύνης. Τα θέματα που συζητήσαμε σήμερα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σας τα ανέπτυξε ο κ. Πρόεδρος, είναι αυτά ακριβώς τα οποία σας είπε. Είχαμε σχεδόν μία ταύτιση απόψεων τόσον όσον αφορά την επικαιρότητα, την χρησιμότητά τους αλλά και τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Στα πλαίσια αυτά αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε σʼ ένα συνέδριο με θέματα Δικαιοσύνης  που θα οργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα παρασταθούμε και στα Προεδρία των Δικαστικών Ενώσεων αλλά και με εισηγητές και επί πλέον θα υπάρξει ένα συνεχής διάλογος με τα κόμματα και με το ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τα θέματα της Δικαιοσύνης.

Ερώτηση: Πότε θα γίνει αυτό το συνέδριο;

Θα οργανωθεί αυτές τις μέρες φαντάζομαι, ο κ. Κουβέλης έχει  αναλάβει το συντονισμό.

Ερώτηση: σε σχέση  με την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;  Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αμφισβήτησε ότι υπάρχουν κρατούμενοι που έχουν ράψει το στόμα  τους.

Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω εγώ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεώς μας,  το πρώτο Συμβούλιο που θα έχουμε στην πρώτη συνεδρίαση  θα απασχοληθεί με το θέμα των φυλακών και θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Είναι ένα θέμα πάντως που αφορά όλη την κοινωνία, πράγματι βλέπουμε μία  ευαισθησία  και του πολιτικού κόσμου, είναι θέμα η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές και οι συνθήκες, είναι θέμα δημοκρατίας και δεν το συζητώ ότι ο ελληνικός λαός διακατέχεται από κοινωνικές ευαισθησίες και ότι πρέπει οπωσδήποτε να βελτιωθεί το σωφρονιστικό μας σύστημα.