Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/11/2008

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Ανδρέας Καρίτζης και Κώστας Μαρματάκης και το μέλος του Τμήματος Δικαιωμάτων της Νεολαίας ΣΥΝ Ντιάνα Μάνεση έγιναν δεκτοί σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Για σωφρονιστικό σύστημα

Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να του εκφράσω την ανησυχία μας για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ελληνικές φυλακές. Είχα την ευκαιρία να του εκθέσω  τα στοιχεία που είχα στη διάθεσή μου από την Επιτροπή Συμπαράστασης στους Κρατούμενους και να του εκφράσω την ανησυχία μου κυρίως γιατί βλέπουμε σήμερα τα ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα να είναι αποθήκες ανθρώπινων ψυχών.

Η κατάσταση είναι απελπιστική και οι κρατούμενοι βρίσκονται σ΄έναν δίκαιο αγώνα, διεκδικώντας ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Διότι στέρηση της ελευθερίας δεν σημαίνει και στέρηση της αξιοπρέπειας.

Τα περισσότερα από τα αιτήματα των κρατουμένων περιλαμβάνονται στις ήδη ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις. Τα υπόλοιπα υποστηρίζονται από το Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, από την  Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, από το ΚΕΘΕΑ, από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για άλλη μια φορά εξέφρασε και σε μένα προσωπικά την ευαισθησία του για το θέμα. Ευαισθησία την οποία και δημόσια είχε αναδείξει, με θαρραλέο τρόπο, κάνοντας μια συλλογική αυτοκριτική από την πλευρά της κοινωνίας για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις φυλακές. Πιστεύω ότι θα τον βρούμε συμπαραστάτη σ΄ έναν αγώνα για περισσότερη ανθρωπιά και περισσότερο πολιτισμό.

Εμείς θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας, διότι η κοινωνία πρέπει πια να εκφράσει την αλληλεγγύη της. Και θα συμμετέχουμε σήμερα σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Κορυδαλλό προκειμένου να ζητήσουμε κι εμείς το αυτονόητο. Δηλαδή, η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης να κάνουν το βήμα που πρέπει. Να καθίσει στο ίδιο τραπέζι και να συνομιλήσει με τους κρατούμενους και να  προσπαθήσει τουλάχιστον τα σημαντικότερα εκ των αιτημάτων τους να τα ικανοποιήσει.

Για Προϋπολογισμό

-    Σήμερα ακούσαμε από πολλούς βουλευτές να ζητάνε  επίμονα από τον κ. Αλογοσκούφη πιο  κοινωνικό προϋπολογισμό…..  Ένα σχόλιο

Πέραν του θέματος αυτού, άλλωστε είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω και για τρέχοντα ζητήματα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εμείς έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι αυτός ο Προϋπολογισμός που έχει καταθέσει ο κ. Αλογοσκούφης είναι ένας προϋπολογισμός που δεν πρόκειται να μας πάει ούτε μέχρι τον Φλεβάρη. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αλλάξει κατεύθυνση, να αλλάξει ρότα. Χρειάζονται ριζικές αλλαγές, διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων. Αντ΄ αυτού όμως βλέπουμε την κυβέρνηση να νοιάζεται για το πώς θα στηρίξει τους τραπεζίτες που όλα τα προηγούμενα χρόνια λεηλατούσαν την κοινωνία βγάζοντας υπέρογκα κέρδη.

Είναι ανάγκη κάποιος να στρίψει το τιμόνι του τόπου στα αριστερά. Κι αν δεν το κάνει ο Πρωθυπουργός, διότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να τα έχει καλά με τα συμφέροντα, κι αν δεν το διεκδικήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, διότι για το ίδιο φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο, για τον μεσαίο χώρο, αργά ή γρήγορα θα το πράξει ο λαός με την εντολή του.

To Γραφείο Τύπου