Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/11/2008

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ KAI ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΙΣ ΑΝΔΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Aλ. Αλαβάνος, συνοδευόμενος από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλη, τον βουλευτή Τ. Κουράκη, τον Κ. Μαρματάκη, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και τον Π.Λάμπρου επισκέφθηκαν σήμερα τις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τη Διεύθυνση και τους υπεύθυνους των φυλακών και συνομίλησε με κρατούμενους.

Αμέσως μετά έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Είχαμε μια συνάντηση με τη Διεύθυνση και τους υπευθύνους των φυλακών Κορυδαλλού. Είδαμε μια σειρά από κρατουμένους, με τους οποίους συζητήσαμε για τα προβλήματά τους. Και επισκεφθήκαμε και μία πτέρυγα της φυλακής.

Θέλουμε να πούμε ότι τώρα είναι η στιγμή. Γιατί τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο σε σχέση με τις συνθήκες ζωής των φυλακισμένων. Γιατί έχουν σωρευτεί πάρα πολλά προβλήματα και γιατί αυτή η προσπάθεια που γίνεται, και από τους ίδιους και από την κοινωνία, πρέπει να έχει ένα αποτελέσματα. Γιατί η έννοια του ανθρώπου δεν σταματάει στην πόρτα της φυλακής.

Μ΄ αυτή την έννοια, εμείς θεωρούμε ότι οι προτάσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης μπορεί να κινούνται σε κατεύθυνση θετική, είναι όμως εντελώς ανεπαρκείς και περιορισμένες. Χρειάζεται μία δέσμη μέτρων, την οποία θα προτείνει και στη Βουλή ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που έχει σχέση και με την απονομή δικαιοσύνης, έχει σχέση και με τη διαβίωση στις φυλακές, έχει σχέση και με τις υποδομές και που αποβλέπει κυρίως στο να δημιουργηθεί αποσυμφόρηση και να δημιουργηθούν συνθήκες όπου ο σωφρονισμός θα σημαίνει δυνατότητα επανένταξης στην κοινωνική ζωή.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η υπόθεση του σωφρονιστικού συστήματος, η υπόθεση των φυλακών αφορά σε ολόκληρη την κοινωνία και όχι μόνο σ΄ αυτούς που βρίσκονται κρατούμενοι μέσα στις φυλακές.

Πρέπει πολλά να αλλάξουν. Και να αλλάξουν με τόλμη αλλά και με ειλικρίνεια απέναντι στο πρόβλημα. Χρειάζεται αλλαγή ακόμη και στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης. Και βεβαίως χρειάζεται η ραγδαία, η μεγάλη βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Προσβάλλονται ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν αναπτύσσεται κανένα σωφρονιστικό σύστημα, διότι ο εγκλεισμός δεν είναι τιμωρία, αλλά είναι διαδικασία που πρέπει να επανεντάσσει τον πολίτη στην κοινωνία, από τους κανόνες της οποίας απέκλινε και γι αυτό τιμωρήθηκε.

Είναι απαράδεκτα τα όσα συμβαίνουν στις φυλακές.

Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Είναι γεγονός ότι οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων κάθε άλλο μπορεί να θεωρηθούν ότι είναι αντίστοιχες με την αξιοπρέπεια, όχι μόνο των ανθρώπων που είναι μέσα, αλλά και όσων είμαστε έξω από τις φυλακές.

Εκείνο που είναι σημαντικό να κατανοήσει η πολιτεία και όλη η κοινωνία είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι τιμωρήθηκαν και μπήκαν στην φυλακή. Δεν μπήκαν στην φυλακή για να τιμωρηθούν. Επομένως πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστά όλα τα δικαιώματά τους. Κι εκείνο που έχει ακόμη πιο μεγάλη σημασία είναι ότι ο αγώνας που έχει αναλάβει χρόνια τώρα ο πολιτικός μας χώρος είναι ένας αγώνας ο οποίος συνδέεται απολύτως με τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων στην αξιοπρέπεια.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουμε, παρόλα τα νομοθετήματα που θα φέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή, με διάφορους τρόπους, ώστε να φτάσουμε επιτέλους σ΄ένα σύστημα όπου ο εγκλεισμός να αποτελεί την τελευταία καταφυγή για την προστασία της κοινωνίας και των ίδιων των κρατουμένων.

-    ΕΡΩΤΗΣΗ: Σκεφτόσαστε καθόλου την εναλλακτική μορφή ποινών; ….

Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι μια παλαιά όσο και επίκαιρη πρόταση, την οποία διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι χρειάζεται στο ποινικό μας οπλοστάσιο να  περιληφθούν εναλλακτικές μορφές έκτισης των ποινών. Για παράδειγμα, η ποινή της κοινωνικής εργασίας. Η κοινωνική εργασία μπορεί να αντικαταστήσει σημαντικά τον εγκλεισμό για περιπτώσεις όπου πράγματι είναι αντίστοιχη η κοινωνική εργασία.

Επίσης εκείνο το οποίο υποστηρίζουμε είναι ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν καταστήματα φυλακής για ανηλίκους. Οι ανήλικοι δεν φυλακίζονται με την οποιαδήποτε εκδοχή. Οι ανήλικοι εντάσσονται σε ολοκληρωμένα προγράμματα κοινωνικής στοργής, κοινωνικής προστασίας και εκπαίδευσης. Και προς την κατεύθυνση αυτή επιμένουμε και επιμένουμε αταλάντευτα

To Γραφείο Τύπου