Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/11/2008

Απάντηση της Κομισιόν στον Δ. Παπαδημούλη || Επίτροπος Δήμας: "Οι Πέρα Γαληνοί Ηρακλείου, αποτελούν ένα τυπικό παράδειγμα του προβλήματος της διάθεσης αποβλήτων στην Ελλάδα

«Η περίπτωση της χωματερής στη θέση Πέρα Γαληνοί αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα του προβλήματος της διάθεσης αποβλήτων στην Ελλάδα σε παράνομους και ανεξέλεγκτους χώρους», απάντησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Στ.Δήμας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με ερώτησή του έθετε το ζήτημα της παράνομης χωματερής στη θέση Πέρα Γαληνοί του νομού Ηρακλείου που, πέρα από την ρύπανση που προκαλεί στην περιοχή, απειλεί και παρακείμενες μινωικές αρχαιότητες και ζητούσε από την Κομισιόν να λάβει μέτρα και να τον ενημερώσει για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Στην απάντησή του ο κ. Δήμας τόνισε ότι: «το Δικαστήριο, στην απόφασή του της 6ης Οκτωβρίου 2005 (υπόθεση C-502/03) σχετικά με όλες τις παράνομες ή ανεξέλεγκτες χωματερές, αποφάνθηκε ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν είχε λάβει τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την τήρηση των άρθρων 4, 8 και 9 της οδηγίας 75/442/ΕΟΚ, περί των στερεών αποβλήτων, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 91/156/ΕΟΚ (η οδηγία αυτή κωδικοποιήθηκε με την οδηγία 2006/12/ΕΚ). Η περίπτωση της χωματερής στη θέση Πέρα Γαληνοί θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της παρακολούθησης της εφαρμογής της εν λόγω απόφασης.»

Ο Επίτροπος πρόσθεσε, επίσης, ότι: «Στην απαντήση της στη γραπτή ερώτηση αριθ. E-0216/08 του Αξιότιμου μέλους …, η Επιτροπή είχε εξηγήσει αναλυτικά τις ενέργειες των ελληνικών αρχών για να συμμορφωθούν με την απόφαση του Δικαστηρίου της 6ης Οκτωβρίου 2005 (υπόθεση C-502/03), καθώς και τα μέτρα που έλαβε η Επιτροπή για να επαληθεύσει την εκτέλεση της απόφασης.»

Πιο συγκεκριμένα ο κ.Δήμας στην προηγούμενη απάντησή του (Ε-0216/08) είχε υπογραμμίσει ότι: «Η εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου της 6ης Οκτωβρίου 2005 συνεπάγεται κλείσιμο και αποκατάσταση των παράνομων ή ανεξέλεγκτων χωματερών, και αντικατάστασή τους από ένα σύστημα διαχείρισης αποβλήτων το οποίο θα πληροί τις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων (KYA 50910/2727/2003), ο στόχος αυτός αναμένεται να υλοποιηθεί έως τα τέλη του 2008.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να σταματήσει το τριτοκοσμικό αίσχος των παράνομων χωματερών και να αποκτήσει η χώρα μας, έστω και με καθυστέρηση πολλών χρόνων ένα  σύγχρονο, προηγμένο και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων ".

To Γραφείο Τύπου