Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/04/2006

Η ΚΠΕ του ΣΥΝ εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Λεωνίδα Tζεφρώνη

Ο Λεωνίδας Τζεφρώνης, από τα νεανικά του χρόνια πάλεψε στην πρώτη γραμμή για σοσιαλισμό και δημοκρατία. Το ήθος, η συνέπεια, η διαρκής αναζήτηση, το κριτικό πνεύμα αλλά πιο πολύ απ’ όλα η ανιδιοτέλεια, ήταν τα μόνιμα χαρακτηριστικά της αγωνιστικής του διαδρομής, χαρακτηριστικά που τον ανέδειξαν σε ένα πρότυπο για τις νεότερες γενιές.

Ο Λεωνίδας Τζεφρώνης γεννήθηκε το 1920. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής εντάσσεται στην ΕΠΟΝ. Από τη θέση του γραμματέα της ΕΠΟΝ Πολυτεχνείου και στη συνέχεια της ΕΠΟΝ σπουδάζουσας, συμμετέχει στην Εθνική Αντίσταση.

Μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, παίρνει το δρόμο της προσφυγιάς μετά τη λήξη του.

Στις αρχές του 1954 επιστρέφει στην Αθήνα και αναλαμβάνει τη θέση του γραμματέα Αθήνας του παράνομου τότε ΚΚΕ. Λίγους μήνες αργότερα συλλαμβάνεται. Το 1955 είναι ένας από τους εμπνευστές και οργανωτές της απόδρασης από τις φυλακές των Βούρλων. Λίγο μετά φεύγει από την Ελλάδα και πηγαίνει στην Τασκένδη.

Η δεκαετία του ’60 τον βρίσκει στο Βουκουρέστι, υπεύθυνο της γραμματείας του ΠΓ. του ΚΚΕ και του μηχανισμού της ΚΕ.

Το 1968 καταψηφίζει τις αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας, καθαιρείται από την ΚΕ και διαγράφεται από το ΚΚΕ.

Συμμετέχει ενεργά σε όλες τις φάσεις της συγκρότησης του ΚΚΕ εσωτ.

Το 1969 επιστρέφει στην Ελλάδα, αναλαμβάνει την ευθύνη του ΠΑΜ Αθήνας και, μετά τις συλλήψεις Δρακόπουλου και Παρτσαλίδη, την ευθύνη των παράνομων οργανώσεων του ΚΚΕ εσωτ., μέχρι και τη σύλληψή του το 1973.

Με τη μεταπολίτευση του 1974, γίνεται γραμματέας της ΚΟΑ του ΚΚΕεσωτ., και μέλος του ΕΓ. Συμμετέχει ενεργά στην ίδρυση της ΕΑΡ και του ενιαίου Συνασπισμού το 1989.

Ο θάνατος του Λ. Τζεφρώνη αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, καθώς χάθηκε ένας από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας του κομμουνιστικού και αριστερού κινήματος στην Ελλάδα.

Η ΚΠΕ του ΣΥΝ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς του.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου