Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/11/2008

Απαλλαγή μαθητών από το μάθημα Θρησκευτικών χωρίς δήλωση θρησκεύματος

Ερώτηση Φ.Κουβέλη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

«Το δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να αναγνωρισθεί σε όλους τους μαθητές, εφʼ όσον οι ίδιοι (όταν είναι ενήλικοι), ή οι γονείς τους ζητούν απαλλαγή, επικαλούμενοι λόγους συνείδησης, χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης αυτής επιλογής», τονίζει η Ανεξάρτητη Αρχή  «Συνήγορος του Πολίτη,» σε επιστολή της προς τον Ειδικό Γραμματέα Θεμάτων Σπουδών, Επιμόρφωσης και Καινοτομιών του ΥΠ.Ε.Π.Θ.

Όπως αναφέρεται, ύστερα από διερεύνηση  σειράς αναφορών και ερωτημάτων που υπεβλήθησαν στην ανωτέρω Αρχή, διαπιστώθηκε ότι  σε αρκετά σχολεία της χώρας, για την απαλλαγή  μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, αξιώνεται η ρητή θετική ή αρνητική δήλωση σχετικά με το θρήσκευμά τους, ενώ σημειώνεται ότι κάποιοι διευθυντές σχολείων ζητούν από γονείς και μαθητές να βεβαιώσουν ότι δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Το θέμα προέκυψε όταν η πλέον πρόσφατη σχετική εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ (Φ12/977/109744/Γ1/26.8.2008) χαρακτήριζε τους απαλλασσόμενους μαθητές ως να ήταν «μη ορθόδοξοι μαθητές, δηλ. αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι»,  επιφέροντας σύγχυση ή και παρερμηνείες ως προς το περιεχόμενο της απαιτούμενης δήλωσης.

Με δεδομένο ότι, τόσο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο και η  Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επισημαίνουν ότι η αξίωση γνωστοποίησης πεποιθήσεων κρίνεται αθέμιτη και ότι το θρήσκευμα αποτελεί δεδομένο προσωπικού  χαρακτήρα και δη, ευαίσθητο,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

•    Εάν προτίθενται να υλοποιήσουν, άμεσα, τις προτάσεις του Συνηγόρου Πολίτη και συγκεκριμένα:

α) Να αποσαφηνίσουν το περιεχόμενο της εν προκειμένω εγκυκλίου, με αντικατάσταση  του χαρακτηρισμού «μη ορθόδοξοι μαθητές, δηλ. οι αλλόθρησκοι  ή ετερόδοξοι» με τον χαρακτηρισμό «απαλλασσόμενοι μαθητές»

β) Να ενημερώσουν  όλους τους διευθυντές σχολικών μονάδων  για το περιεχόμενο των προηγούμενων σχετικών εγκυκλίων, οι οποίες δεν είναι σε γνώση πολλών εξʼ αυτών, ούτως ώστε να εφαρμοσθεί ορθά η κείμενη νομοθεσία.

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης