Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/11/2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ «Για το ειδικό πλαίσιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών»

Το ειδικό πλαίσιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών που παρουσιάστηκε χθες στην κυβερνητική επιτροπή και η χρηματοδότησή του με 2,23 δισ. δεν αντιμετωπίζει τις μεγάλες ανάγκες για έργα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έγκαιρα είχε προτείνει να διαμορφωθεί ένα συνολικό δημόσιο πρόγραμμα, συντονισμό οικολογικής θωράκισης και οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει σαν στόχο τη συγκράτηση των τοπικών πληθυσμών στα σπίτια τους, τον άμεσο και δεσμευτικό σχεδιασμό της αναδάσωσης, το σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων και την αποτροπή αλλαγών στις χρήσεις γης. Το πρόγραμμα αυτό απαιτεί χρονοδιάγραμμα, συντονισμό και πάνω απʼ όλα λαϊκή συμμετοχή και συζήτηση με τους πυρόπληκτους.

Κυρίως όμως απαιτεί ισχυρή χρηματοδότηση, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τα 2,23 δισ. που ανακοίνωσε ο κ. Αλογοσκούφης, μέσα από τη δημιουργία ενός ειδικού Π.Ε.Π. για τους 6 πυρόπληκτους νομούς, το οποίο θα είναι αθροιστικό στις σημερινές χρηματοδοτήσεις.

Επίσης απαιτείται να αποζημιώσει κατά 100% την καταστροφή από τις πυρκαγιές όλων των πυρόπληκτων παραγωγών, όσον αφορά το φυτικό, το ζωικό και το πάγιο κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση όμως και με τη νέα τροποποιημένη Κ.Υ.Α. για την αποζημίωση των πυρόπληκτων παραγωγών δεν αποζημιώνει ούτε κατά 40% για την καταστροφή από τις πυρκαγιές. Χωρίς όμως καθολική αποζημίωση κατά 100% η εγκατάλειψη και η καταστροφή της υπαίθρου θα συνεχιστεί.

To Γραφείο Τύπου