Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/11/2008

Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν αποζημιώνει ουσιαστικά τους πυρόπληκτους παραγωγούς

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Γ.Δραγασάκη, Ν.Τσούκαλη προς τους Υπουργούς Οικονομίας & Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Την αντίθεσή τους στην με αριθμ. 258379/9-4-2008 νέα τροποποιημένη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με τίτλο «Μέτρα υπέρ των παραγωγών που οι γεωργοκτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από τις πυρκαγιές του 2007», έχουν εκφράσει οι παραγωγοί των πυρόπληκτων νομών.

Κι αυτό γιατί η εν λόγω Κ.Υ.Α. δεν αποζημιώνει κατά 100% την καταστροφή από τις πυρκαγιές όσον αφορά το φυτικό, το ζωικό κεφάλαιο και το πάγιο κεφάλαιο..

Κατόπιν τούτου, καθίσταται αναγκαία η απόσυρσή της και η υπογραφή νέας που θα περιλαμβάνει ριζικές τροποποιήσεις, όπως:

Πέραν των παραπάνω, για να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες από τις περσινές πυρκαγιές 100% και να μην εγκαταλειφθεί η ύπαιθρος πρέπει να δοθεί ισχυρή χρηματοδότηση μέσα από ένα ειδικό ΠΕΠ για τους 6 πυρόπληκτους νομούς το οποίο θα είναι αθροιστικό στις σημερινές χρηματοδοτήσεις και όχι να βαφτιστούν «χρηματοδοτήσεις» που δίνονται ως ειδικό Π.Ε.Π. Το Π.Ε.Π. αυτό πρέπει να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους και αξιοποιώντας όλες τις πηγές χρηματοδότησης από την Ε.Ε. (Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (Ε.Τ.Α.Ε.Α.), Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., υπόλοιπα Γ΄ Κ.Π.Σ. 2000-2006, από το οποίο θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν αντιπυρικά - αντιπλημμυρικά έργα καθώς και οι συμπληρωματικές γεωργικές αποζημιώσεις. Και φυσικά από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το εθνικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και από συμπληρωματικούς εθνικούς πόρους) με σκοπό να υπάρξει οικονομική ανόρθωση των πυρόπληκτων περιοχών ώστε να μείνουν οι άνθρωποι στα χωριά τους.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

Αν προτίθενται να προχωρήσουν σε τροποποίηση της παραπάνω ΚΥΑ ώστε:

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

Δραγασάκης Γιάννης

Τσούκαλης Νίκος