Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/11/2008

Υπερψηφίστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο εκθέσεις για την τροποποίηση της ΚΑΠ || Καταψήφισε η Ευρωομάδα της Αριστεράς || Δ.Παπαδημούλης: "Να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της γεωργικής παραγωγής προς όφελος των μικροπαραγωγών"

Υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο σειρά εκθέσεων σχετικά με ορισμένα θέματα της τροποποιημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, όπως και η Ευρωομάδα της Αριστεράς, καταψήφισε τις εκθέσεις αυτές στο σύνολό τους, ενώ υποστήριξες τις τροπολογίες εκείνες που διασφαλίζουν τα συμφέροντα των αγροτών και ιδιαίτερα των ελλήνων παραγωγών, όπως η διατήρηση των ενισχύσεων για τον καπνό και το βαμβάκι και η αύξηση των κατ' αποκοπήν αποζημιώσεων για τα πρόβατα και τα ερίφια.

Αιτιολογώντας την τελική αρνητική του ψήφο, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Καταψήφισα την έκθεση Capoulas Santos για το νέο σχήμα ενισχύσεων των αγροτών στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, γιατί δεν εξασφαλίζει με επάρκεια τη βιωσιμότητα της γεωργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η χρηματοδότηση του γεωργικού τομέα  είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου και  η διατροφική ασφάλεια της Ευρώπης. Ωστόσο, η χρηματοδότηση αυτή θα πρέπει να εξασφαλιστεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και όχι να αποβαίνει σε  βάρος  του μικρομεσαίου παραγωγού όπως π.χ. με την καθιέρωση ελάχιστων ορίων  ενίσχυσης. Αντίθετα, για την καταβολή των ενισχύσεων θα πρέπει να δοθεί βαρύνουσα σημασία στο κριτήριο της προσωπικής εργασίας και να θεσπιστεί ανώτατο όριο ενίσχυσης ανά εκμετάλλευση.

Το σύστημα διαχείρισης κρίσεων που έχει προταθεί από την Επιτροπή είναι ανεπαρκές. Επιβάλλεται να δημιουργηθεί ένα δημόσιο ταμείο ασφάλισης  που θα βασίζεται σε κοινοτική χρηματοδότηση και θα αποσκοπεί  στην πρόληψη  κρίσεων και επιζωοτιών και θα εξασφαλίζει ένα ελάχιστο εισόδημα στους αγρότες.

Στην έκθεση επίσης, δεν περιλαμβάνεται καμιά πρόταση για την εγκαθίδρυση μηχανισμών  για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που επηρεάζει άμεσα τους ευρωπαίους αγρότες."

To Γραφείο Τύπου