Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/11/2008

Συνθήκες διαβίωσης ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας Παιδόπολης Αγριάς Βόλου

Ερώτηση Φ.Κουβέλη προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Στο κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων στην Παιδόπολη Αγριάς Βόλου διαβιούν 24 συνολικά νεαροί ηλικίας από 13 έως και 19 χρόνων, 22 από το Αφγανιστάν, ένας από τη Νιγηρία και ένας από το Κονγκό. Οι νεαροί πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από την Πάτρα και εγκαταστάθηκαν στο κέντρο τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο της εφαρμογής προγράμματος, το οποίο υλοποιείται από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι ανήλικοι πρόσφυγες υποστηρίζουν, ότι από την ώρα που εγκαταστάθηκαν στην Παιδόπολη, ουσιαστικά αφέθηκαν στην τύχη τους χωρίς να έχουν καν τα απαραίτητα για την καθημερινή τους διαβίωση και χωρίς καμιά ενημέρωση από αρμοδίους για την έκβαση των αιτήσεών τους για τη χορήγηση ασύλου.

Στο πλαίσιο διαμαρτυρίας τους για τις άσχημες συνθήκες διαβίωσής τους στο κέντρο φιλοξενίας, οργάνωσαν πρόσφατα καθιστιστική διαμαρτυρία στην επαρχιακή οδό Βόλου – Αγριάς, έξω από την Παιδόπολη. Οι ανήλικοι πρόσφυγες καταγγέλλουν την έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης και την ελλιπή θέρμανση στο κέντρο, καθώς και περιστατικά απειλών προς αυτούς από τους υπευθύνους του κέντρου.

Μάλιστα, όπως επιβεβαιώνεται στον τοπικό τύπο και από τους υπευθύνους του κέντρου, νεαρός πρόσφυγας από το Αφγανιστάν αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει διά απαγχονισμού εξαιτίας της καθυστέρησης, η οποία παρατηρείται στη διαδικασία έγκρισης ή απόρριψης της αίτησής του για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης