Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/11/2008

Δηλώσεις του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνου μετά τέλος της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Συνήλθε σήμερα η Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής  Αριστεράς με ένα από τα κεντρικά ζητήματα την πορεία της Εξεταστικής Επιτροπής.

Πάνω σ΄αυτό έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις.

Πρώτον: Νιώθουμε και εμείς, όλοι οι βουλευτές και βουλευτίνες, πικρία, δυσφορία και αγανάκτηση για τις αναθυμιάσεις ενός οχετού  -από τον οποίο δυστυχώς δεν προφυλάχθηκαν ούτε  η κυβέρνηση ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση- οι οποίες αναδύονται από το θέμα του Βατοπεδίου.

Πιστεύουμε ότι, όσο δυσάρεστο και αν είναι το θέμα, είναι σημαντικό όλα αυτά να έρθουν στην επιφάνεια, παρά κάτω από τη χώρα να λειτουργεί ένα τέλμα στο οποίο θα μπορούσαμε να βουλιάξουμε όλοι. Και με αυτή την έννοια το ότι όλα αυτά τα θέματα έρχονται  σε επίγνωση όλου του λαού μας πιστεύω ότι είναι μια θετική προσφορά για τη χώρα  του θεσμού της Εξεταστικής Επιτροπής.

Δεύτερον: Η δυσκολία του θέματος  απαιτεί εξαιρετική σοβαρότητα αντιμετώπισης από τα κόμματα και από τα συγκεκριμένα μέλη της επιτροπής. 

Με αυτή την έννοια εμείς θέλουμε να καυτηριάσουμε την τακτική των δύο κομμάτων που εμπλέκονται και στην υπόθεση του Βατοπεδίου -με διαφορετικές βέβαια ευθύνες το καθένα- που συμπεριφέρονται όπως η Θύρα 7 ή η Θύρα 13 ανάλογα από το τι λέει κάθε στιγμή ο κάθε μάρτυρας. Και για μας είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η παρουσία του Νίκου Τσούκαλη είναι μια παρουσία σεμνότητας, σύνεσης και αυτοσυγκράτησης.

Τρίτο: Πιστεύουμε ότι ήταν αρνητική για την εικόνα της εξεταστικής επιτροπής η απόφαση που λήφθηκε, παρά την έντονη διαφωνία μας, για τη χρήση παράνομων προϊόντων εγκληματικής πράξης, η οποία θεωρείται και κακούργημα με βάση νόμο που έχουν ψηφίσει οι ίδιοι βουλευτές. Δεν μπορεί η Ελλάδα να ζει με τα DVD, δεν μπορεί να ζει με προσωπικές ή με οικονομικές «τσόντες», χωρίς καν η πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής να αξιοποιήσει εκείνα τα μέτρα ασφαλείας που θα επιτρεπόταν και να αξιοποιήσει το περιεχόμενο αλλά και να σταθεί σύμφωνη με το νόμο.

Το τέταρτο που θέλω να πω είναι ότι όλες αυτές οι διαδικασίες δείχνουν πόσο δύσκολο είναι να συνδυαστεί η ιδιότητα του βουλευτή, στελέχους ενός κόμματος,  με την ιδιότητα του ανακριτή ο οποίος οφείλει να είναι αδέκαστος. Μ ΄αυτή την έννοια εμείς επαναλαμβάνουμε, οι Υπουργοί  όπως οι πολίτες.  Να καταργηθούν οι διαδικασίες εξαίρεσης από την ποινική διαδικασία, ανάκριση, προανάκριση, δίκη, που ισχύουν για τα μέλη της κυβέρνησης και να αντιμετωπίζονται ακριβώς όπως οι άλλοι πολίτες. Μια πρόταση που επανειλημμένα έχει θέσει ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Πέμπτον: Να πούμε ότι σε ένα θέμα όπου η  εξεταστική επιτροπή ασχολείται με διάφορα κυκλώματα που συμμετέχουν εκβιαστές, εκβιαζόμενοι, σχολές χορού, μεγαλοεργολάβοι, παπάδες, που έχουν πετάξει το Ευαγγέλιο στο καλάθι των αχρήστων, είναι φυσικό να παρουσιαστούν και μάρτυρες διαφορετικής αξιοπιστίας. Δεν αποκλείεται να παρουσιαστούν και ψευδομάρτυρες. Η αξιοπιστία της επιτροπής δεν θα κρίνεται επομένως από το αν παρουσιάστηκαν ή παρουσιαστούν  τέτοια κρούσματα γύρω από μια τόσο βρώμικη υπόθεση, αλλά από το κατά πόσο το πόρισμά της θα είναι αξιόπιστο και θα ανοίγει νέους δρόμους για την Ελλάδα ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Σε αυτή την κατεύθυνση θα ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Ερώτηση: Υπήρξε ένα θέμα από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να κάνει ένα κουκούλωμα σʼ ότι αφορά στην Εξεταστική Επιτροπή και το άνοιγμα των λογαριασμών. Είχε ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών, προχώρησε μόνο το πάγωμα αυτών και τώρα εν πάση περιπτώσει  με κωλυσιεργία αν δεν απατώμαι  16 ημερών ανοίγουν οι λογαριασμοί. Πώς σχολιάζετε αυτό το γεγονός;

ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ:  Θεωρούμε ότι αυτές οι καθυστερήσεις μόνο εμπόδιο  στη δουλειά της Εξεταστικής Επιτροπής είναι  και ότι είναι  απαραίτητο αυτό που έχουμε ζητήσει ως ΣΥΡΙΖΑ  εξαρχής πριν καν συσταθεί  η  Εξεταστική Επιτροπή,  να ανοίξουν όλοι αυτοί οι λογαριασμοί της επιχείρησης Εφραίμ.

Ερώτηση: Και κάτι τελευταίο, υπήρξε ένα θέμα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έκανε συνάντηση με τον κ. Πάπιστα. Ο ίδιος βέβαια όπως μάθαμε του είπε να πάει στον εισαγγελέα δεν παύει όμως να βγαίνει προς τα έξω ότι γνώριζε τον Πάπιστα και ότι έβαλε το πρόβλημα και στην πόρτα του γραφείου του.

ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ:  Εμείς  πιστεύουμε ότι όλα τα θέματα, όλα ανεξαίρετα τα θέματα πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος, χωρίς την προσπάθεια βέβαια να αντλήσουμε ευκαιριακούς εντυπωσιασμούς. Επομένως και αυτό το θέμα.

To Γραφείο Τύπου