Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/11/2008

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΣΥΝ σχετικά με τις ρυθμίσεις του Υπ. Εσωτερικών για το καθεστώς παραμονής των μεταναστών δεύτερης γενιάς

Επισημαίνεται ότι με τις ρυθμίσεις αυτές γίνεται φανερή μια δειλή αναγνώριση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την παράλογη και παρατεταμένη κατάσταση που αφορούσε 200 χιλ. παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί και φοιτούν στα ελληνικά σχολεία και τα οποία μέχρι τώρα τελούσαν σε καθεστώς πλήρους αφάνειας.

Αν και αναμενόταν, εντούτοις αποτελεί  περιορισμένη ρύθμιση που δίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις και σ΄ένα μικρό αριθμό παιδιών μεταναστών το δικαίωμα νόμιμης παραμονής υπό το καθεστώς του υπό μακρόν διαμένοντος.

Τα ώριμα αιτήματα των αντιρατσιστικών και μεταναστευτικών οργανώσεων και της καμπάνιας «Όχι στο ρατσισμό από κούνια», για κατοχύρωση του δικαιώματος στην υπηκοότητα όσων παιδιών γεννήθηκαν στην Ελλάδα, παραμένει ακόμα ζητούμενο.

Ζητάμε την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας προκειμένου όσοι γεννιούνται στην Ελλάδα να μπορούν να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια, σύμφωνα με το δίκαιο του εδάφους που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι στη χώρα μας.

Οι ρυθμίσεις αυτές, επίσης, αφήνουν απ΄ έξω  τη μεγάλη κατηγορία των παιδιών των οποίων οι γονείς είναι ανεπίσημοι μετανάστες και η τύχη των παιδιών εξαρτάται από τη νόμιμη παραμονή των γονιών τους εφ΄όσον συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Τέλος, ρυθμίσεις, όπως το να έχουν διανύσει επιτυχώς τα γυμνασιακά έτη ως προϋπόθεση για την κτήση άδειας παραμονής επί μακρόν διαμένοντος, δημιουργεί εύλογες απορίες για το τι αναμένει η ελληνική πολιτεία από τα ίδια τα παιδιά των μεταναστών, τη στιγμή που δεν υπάρχει ουσιαστική ένταξη και στήριξη με τάξεις εκμάθησης της μητρικής τους γλώσσας, αλλά και με γνώμονα ότι υπάρχει σημαντικό ποσοστό σχολικής διαρροής από τα παιδιά αυτά στα χρόνια της β΄ βάθμιας εκπαίδευσης.

Ως εκ τούτου θεωρούμε πως, αν και έγινε ένα δειλό βήμα στην κατεύθυνση ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, εν τούτοις υπάρχουν πολλά ακόμα που θα πρέπει να γίνουν. Και στην κατεύθυνση αυτή θα αγωνιστούμε μαζί με όλο το αντιρατσιστικό και μεταναστευτικό κίνημα.

To Γραφείο Τύπου