Skip to main content.
21/11/2008

Ομιλία του Θανάση Πετράκου, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ στη συγκέντρωση των ελαιοπαραγωγών στις 21/11.208 στη Χώρα Μεσσηνίας

Φίλοι αγρότες,

Τη φετινή χρονιά τα πράγματα για όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είναι πολύ δύσκολα. Για τους ελαιοπαραγωγούς είναι όμως τραγικά.

Το κόστος παραγωγής είναι μεγαλύτερο από την εμπορική τιμή. Το «Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο» μένει απούλητο και τα σπορέλαια από την άλλη έχουν γεμίσει την Ελλάδα.

Η αγροτική παραγωγή της χώρας μας οδηγείται σε κατάρρευση. Η Ελλάδα κινδυνεύει άμεσα να γίνει μια χώρα που δεν θα παράγει.

Είναι κύριο «Εθνικό καθήκον» συνεπώς η στήριξη των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής. Η Ελληνική γεωργία όπως και η γεωργία κάθε άλλης χώρας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς στήριξη.

Απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο αναζωογόνησης και ανάπτυξης της υπαίθρου με στόχους:

1.    την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων.

2.    την ολόπλευρη ανάπτυξη της υπαίθρου με μέτρα πολιτικής και βελτίωση των συνθηκών ζωής στο χωριό.

Η άρνηση της κυβέρνησης να αποζημιώσει την απώλεια παραγωγής που έχει συμβεί από τον παγετό του Φεβρουαρίου, έκανε το ποτήρι της αγανάκτησης να ξεχειλίσει.

Θέσαμε έγκαιρα απʼ το Μάρτιο το θέμα της αποζημίωσης και για την απώλεια της παραγωγής από τον παγετό των ελαιοπαραγωγών και στο Ν.Σ. ο συνδυασμός μας και στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Θέσαμε για δεύτερη φορά το ζήτημα πριν από ένα μήνα και ζητήσαμε να αποφασίσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο «Να αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ οι ελαιοπαραγωγοί και για την απώλεια της παραγωγής τους από τον παγετό του Φεβρουαρίου 2008». Πάλι σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν νέα ερώτηση στη Βουλή.

Φωνάζουμε ότι είναι τεράστια η οικονομική καταστροφή των ελαιοπαραγωγών του Νομού μας από τον παγετό του Φεβρουαρίου 2008 στους Δήμους Νέστορος, Πύλου, Γαργαλιάνων, Φιλιατρών κ.λπ., όπου η ζημιά που υπάρχει προσεγγίζει το 70%.

Η τεράστια αυτή απώλεια παραγωγής, σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών του ελαιολάδου και την υπερβολική αύξηση του κόστους καλλιέργειας (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καλλιεργητικά), έχει οδηγήσει τους ελαιοπαραγωγούς του νομού μας σε απόγνωση.

Είναι κυριολεκτικά θέμα επιβίωσης των αγροτών – ελαιοπαραγωγών του Νομού μας οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιά από τον παγετό.

Δυστυχώς η κυβέρνηση μέχρι αυτή τη στιγμή έχει αρνηθεί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά σας. Η σημερινή σας συγκέντρωση ίσως την ταρακουνήσει, ίσως φοβηθεί  την οργή σας.

Φίλοι αγρότες,

Εμείς με όλες μας τις δυνάμεις θα συνεχίσουμε να πιέζουμε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά σας.

Το πρόβλημα βέβαια του ελαιολάδου είναι μεγάλο. Απαιτείται επιτέλους να συγκροτηθεί εθνική και τοπική πολιτική. Ζούμε όλοι την κατάρρευση των τιμών. Ο μονοπωλιακός έλεγχος της αγοράς από τα ισπανικά μεγαθήρια από τη μια και τα καρτέλ των σούπερ-μάρκετ από την άλλη, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία εθνικής και τοπικής πολιτικής για το ελαιόλαδο και η μείωση της κατανάλωσης λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν οδηγήσει τους ελαιοπαραγωγούς σε απόγνωση.

Είναι επείγουσα η ανάγκη

1) να μειωθεί το κόστος παραγωγής και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιδοτηθούν τα γεωργικά μέσα και εφόδια και να γίνει και ουσιαστικός κοστολογικός τους έλεγχος. Ειδικά για τα επόμενα 2 χρόνια ζητάμε να επιδοτηθούν ώστε οι αγρότες να τα αγοράζουν στις τιμές που ήταν 1/1/2007 πριν τις τρομακτικές αυξήσεις που πήραν.

2) να γίνει μια μεγάλη καμπάνια για να μάθουν οι Έλληνες καταναλωτές το «Έξτρα Παρθένο Ελληνικό ελαιόλαδο». Διότι είναι τραγικό το 87% των Ελλήνων να αγνοεί τη διαφορά «Έξτρα παρθένου» με σκέτο «ελαιόλαδο».

Αυτό σημαίνει εθνική και τοπική πολιτική για να ενημερωθούν οι καταναλωτές, κυρίως της βορείου Ελλάδας και να πεισθούν ότι για πολλούς λόγους, κυρίως υγείας, χρειάζεται στη διατροφή τους να χρησιμοποιούν το Ελληνικό ελαιόλαδο. Από εκεί και ύστερα πρέπει να γίνει μια μεγάλη εκστρατεία στα καταστήματα εστίασης. Οφείλει η Ν.Α. και η ΤΕΔΚ σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας να καθιερώσουν ένα σήμα που θα δοθεί στα καταστήματα που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ελαιόλαδο. Και φυσικά να γίνει μια καμπάνια μεγάλη στους καταναλωτές, να χρησιμοποιούν τα καταστήματα που θα έχουν το ειδικό σήμα.

Είναι τραγικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες δεν έχουν χαράξει χρόνια τώρα που έχουν κυβερνήσει τον τόπο, εθνική στρατηγική για το ελαιόλαδο και ιδιαίτερα για το Έξτρα Παρθένο για το οποίο έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συνεπώς είναι επείγουσα ανάγκη η δημιουργία εθνικού φορέα, ο οποίος να παράγει εθνική πολιτική για το ελαιόλαδο. Με ιδιαίτερη στόχευση στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Η εθνική στρατηγική πρέπει: α) να επιλέγει αγορές – στόχους και να χρηματοδοτεί την προβολή του σε αυτές, β) να επιδοτήσει ειδικά να μπει στις αγορές το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

3) Ζητάμε να επεκταθεί άμεσα το Π.Ο.Π. Καλαμάτας σε όλο το Νομό. Χρόνια φωνάζουμε και πιέζουμε γιʼ αυτό το θέμα. Το θέσαμε πάλι και στο τελευταίο Ν.Σ.

Οφείλει ο Νομάρχης και ο πρόεδρος της Ένωσης να απαιτήσουν από το Υπουργείο άμεση προώθηση του θέματος.

4) Επιπλέον η εθνική και η τοπική πολιτική οφείλει να ασχοληθεί

α) με το να αυξηθεί το λάδι «ολοκληρωμένης γεωργίας» και το «βιολογικό».

β) Να αυξηθεί το τυποποιημένο ελαιόλαδο.

5) Να τσακιστούν τα κυκλώματα νοθείας και αισχροκέρδειας. Είναι υποκρισία, ενώ η κυβέρνηση καταγγέλλει την ύπαρξη των καρτέλ το οποίο διαμορφώνει χαμηλές τιμές στον παραγωγό και υψηλές στον καταναλωτή, από την άλλη να μην παίρνει κανένα μέτρο ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αν δε σπάσει το καρτέλ το έξτρα παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο θα το πουλάει ο παραγωγός σε εξευτελιστικές τιμές και απʼ την άλλη ο καταναλωτής θα τρώει πανάκριβο ελαιόλαδο αγνώστου προελεύσεως. Όπως είναι και αδιανόητο στην εποχή μας το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων είναι κορυφαίο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι στον κρίσιμο αυτό τομέα. Η προστασία του ελαιολάδου απαιτεί από την πολιτεία διαρκή συντονισμένο και αδιάφθορο έλεγχο σε κάθε επιχείρηση, που τυποποιεί και προωθεί στην αγορά το προϊόν.

Είναι απαράδεκτη η υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης του ελαιολάδου, όπως έχει γίνει στην Ιταλία. Γνωρίζετε ότι και αυτό το θέμα το θέσαμε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και το έθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Ζητάμε άμεσα να ισχύσει η αρχική απόφαση και να μην εξαιρούνται οι εταιρείες που τυποποιούν «φασόν» ελαιόλαδο για λογαριασμό των λεγόμενων φτηνών Σούπερ Μάρκετ (discount – αλυσίδες) οι οποίες αναμιγνύουν υποβαθμισμένο ελαιόλαδο άλλων χωρών.

Αλλά και στο νομό μας πρέπει να συγκροτηθεί επιτέλους μια ολοκληρωμένη τοπική πολιτική με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας και της Αυτοδιοίκησης Νομαρχιακής και Τοπικής, με κυρίαρχο το ρόλο των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών, αξιοποιώντας το συγκριτικό μας πλεονέκτημα ότι όλη η παραγωγή του Νομού είναι Άριστης ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Όλα αυτά όμως απαιτούν μια άλλη πολιτική και κεντρικά και τοπικά.

Όλα αυτά απαιτούν την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των ίδιων των ελαιοπαραγωγών οι οποίοι θα απαιτήσουν μια πολιτική που θα τα βάλει με τα μονοπώλια αλλά και θα συγκροτήσει μια εθνική πολιτική για το ελαιόλαδο.

Εμείς είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό σας.