Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/11/2008

Συναντήσεις αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με τους πρεσβευτές Βενεζουέλας και Κούβας

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ αποτελούμενη από τον Γραμματέα της ΚΠΕ Νίκο Χουντή, Γιάννη Μπαλάφα μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνο για τις Διεθνείς Σχέσεις και τον Κώστα Ήσυχο μέλος ΚΠΕ του ΣΥΝ και μέλος της γραμματείας του τμήματος Έξωτ. Πολιτικής επισκεφθήκαν την Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και συναντηθήκαν με τον Πρέσβη της χώρας Ροδρίγο Τσάβεζ Σαμούδιο. Πραγματοποιήθηκε επίσης και συνάντηση στα γραφεία της Πρεσβείας της Κούβας το μεσημέρι με τον Πρέσβη Έρμες Ερνάντεζ Ερρέρα και τον Χοσέ Κάλα Γεν. Πρόξενο.

Οι συναντήσεις εργασίας που πραγματοποιηθήκαν είχαν ως στόχο να γίνει πληρέστερη ενημέρωση προς τον ΣΥΝ σχετικά με την ανάλυση και θέση των χωρών της Λατ. Αμερικής και ειδικότερα της Βενεζουέλας και της Κούβας  σε μια σειρά επίκαιρα και σημαντικά ζητήματα, όπως, η διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση,  η κατάρρευση του καπιταλιστικού νεοφιλελευθέρου μοντέλου, η πορεία κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης της Λατ. Αμερικής, οι κλιματικές αλλαγές, η πρόσφατη φυσική καταστροφή με τους τυφώνες που έπληξαν την Κούβα το τελευταίο διάστημα και η  σοβαρή και θαρραλέα προσπάθεια της Κουβανικής κυβέρνησης και του Κουβανικού Λαού να ξεπεράσουν τις σοβαρές ζημιές που υπέστη η χώρα, οι πρόσφατες αμερικανικές εκλογές, ο τερματισμός του αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ, η ενεργειακή πολιτική της Βενεζουέλας, η πορεία του σοσιαλιστικού εγχειρήματος στη χώρα, οι σημαντικές επερχόμενες τοπικές εκλογές στις επαρχίες της χώρας.

Οι αντίστοιχες πλευρές ενημερωθήκαν από τον ΣΥΝ για τις ελληνικές και ευρωπαϊκές εξελίξεις στα πολιτικά, οικονομικά δρώμενα την περίοδο αυτή και της πρωτοβουλίες του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ.  Τέλος σε εγκάρδιο και ειλικρινές κλίμα, μετά από λεπτομερή ενημέρωση των Πρέσβεων,  όλες οι πλευρές συμφώνησαν να δυναμώσουν  ακόμα περισσότερο τους δεσμούς αλληλεγγυής και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς της Κούβας, της Βενεζουέλας και του Ελληνικού λαού, όπως επίσης οι συνεργασίες ανάμεσα στις δυνάμεις της Ελληνικής Ριζοσπαστικής και Ευρωπαϊκής Αριστεράς  και της Λατινοαμερικανικής Αριστεράς ώστε  δυναμώσουν  ακόμα περισσότερο σε μια σειρά από κοινές δράσεις σε πολλαπλά επίπεδα το επόμενο διάστημα.

Ο ΣΥΝ το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει τις διμερείς συναντήσεις με τις Πρεσβείες των άλλων χωρών της Λατ. Αμερικής στην Αθήνα ώστε να ολοκληρώσει ένα πρώτο κύκλο ειδικότερης ενημέρωσης για μια Ήπειρο όπου οι αντί-νεοφιλελεύθερες πολιτικές είναι και εφικτές και νικηφόρες.

To Γραφείο Τύπου