Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/11/2008

Απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου από την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη για το σωφρονιστικό σύστημα

…Ακούσαμε πριν από λίγο την κοπελιά η οποία ήταν στις φυλακές  ….  Μας λένε, καλά τόσα θέματα έχουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ με τους φυλακισμένους και τις φυλακισμένες θα ασχολείται; Κι εμείς τους λέμε, ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι, όσο υπάρχουν νέοι και νέες, όπως και ο 15χρονος Πολωνός πριν από λίγους μήνες, που χάνουν τη ζωή τους μέσα σ΄ αυτό το κολαστήριο και στο εξπρές του μεσονυκτίου των φυλακών, εμείς θα είμαστε δίπλα τους. Θα είμαστε δίπλα και σε ένα πολίτη, που αμφισβητούν τα δημοκρατικά του δικαιώματα. Είτε είναι μετανάστης, είτε είναι φυλακισμένος, είτε είναι νέος, νέα, είτε είναι γυναίκα, είτε άνδρας, είτε … ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο χώρος και η δύναμη στήριξης των δημοκρατικών δικαιωμάτων του καθενός.

Κάναμε μια μεγάλη βόλτα στις φυλακές. Πολλοί βουλευτές μας, ο Τάσος έπαιξε ένα ρόλο προωθητικό σ΄ αυτή την υπόθεση.. Και κυριολεκτικά έχουμε μείνει άναυδοι μ΄ αυτά που είδαμε. Όταν βλέπουμε κορίτσι 17 χρονών να είναι μέσα για την κλοπή κινητού τηλεφώνου, επειδή δεν μπορεί να πληρώσει την εγγύηση, 13 χρόνια. Δεν το πιστεύω. Δεν πιστεύουμε αυτά που είδαμε κι αυτά που ακούσαμε. Όταν τηλεφωνάει στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και μιλάμε μαζί του, 76 χρονών, από την Τίρυνθα, με αστάθεια, δεν μπορεί ο άνθρωπος να σταθεί στα πόδια του, ο οποίος είναι φυλακή, έχει φάει γύρω στα τρία χρόνια, γιατί δεν μπόρεσε να εξοφλήσει τις οφειλές που είχαν συσσωρευτεί από τα τέλη κυκλοφορίας και από ορισμένες άλλες μικρο οφειλές στο δημόσιο. Όταν βλέπω τους πιτσιρικάδες, χρήστες που έγιναν βαποράκια, να τρώνε δεκαετίες. Δεν μπορούμε να μείνουμε έτσι.

Εμείς λέμε, ναι, χρειάζεται σωφρονισμό η χώρα μας. Ναι, χρειάζεται να αμυνθεί, χρειάζεται να έχουμε μια δημοκρατική τάξη, συμφωνούμε. Δεν μπορούμε όμως να κλείνουμε τους πάντες στις φυλακές. Δεν μπορεί να λειτουργήσει η εναλλακτική κοινωνική θητεία που υπάρχει σε άλλες χώρες; Και τους λέμε, ανοίχτε τις πόρτες να βγουν εκείνοι οι οποίοι μπορούν, με την κοινωνική στήριξη, να σταθούν. Ειδικά οι νέοι άνθρωποι, ειδικά οι ανήλικοι. Αφήστε ανοιχτές τις πόρτες να μπει μέσα ο Εφραίμ και η παρέα του από τη Θεσσαλονίκη κι απ΄ όλες τις άλλες περιοχές.

To Γραφείο Τύπου