Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/11/2008

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Ν.Χουντή στο Κανάλι 1 (Βασ. Σκουρής- Βαφειάδου)

Για τον Προϋπολογισμό

- Πώς κρίνετε το σχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε την Παρασκευή; …

Έχοντας υπόψη και το προσχέδιο, το οποίο δεν  άλλαξε, δεν άλλαξε και η δική μας γνώμη, ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι αμφίβολο αν θα εκτελεστεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Είναι καταστροφικό για την οικονομία του τόπου και των νοικοκυριών, σε συνθήκες ύφεσης να ενισχύει εκείνα τα στοιχεία της ύφεσης και της στασιμότητας και να είναι σε βάρος των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και της οικονομίας της χώρας.

- Και αυτή η καταστροφική εκτέλεση θα γίνει από τον κ. Αλογοσκούφη κατά τη γνώμη σας ή θα κληθεί κάποιος άλλος;…

Αυτό δεν το ξέρω. Αυτά τα ξέρει ο κ. Πρωθυπουργός, τα ξέρει η Ν.Δ. Αλλά θα έλεγα, ακόμη κι αν κάτι γίνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι φανερό ότι αυτός ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί και επομένως αυτό είναι το αποτύπωμα των προθέσεων της κυβέρνησης στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Αυτή την κρίση κάνουμε εμείς και όχι ποιος θα είναι στο κτίριο της πλ. Συντάγματος επικεφαλής.

Για τις δημοσκοπήσεις

- Έχουμε νέες δημοσκοπήσεις που μεγεθύνουν το προβάδισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.. Αυτό είναι καλό ή κακό για τον ΣΥΡΙΖΑ;.. Πολλοί λένε για παράδειγμα ότι όσο το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την εξουσία, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιέζεται…

Κοιτώντας κι αυτή τη δημοσκόπηση και άλλη που έχει βγει αλλά και άλλες προηγούμενες, κατά την άποψή μας, παραμένει και στην πρόθεση ψήφου και σε μια σειρά κρίσιμα ποιοτικά στοιχεία -διότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τάσεις οι οποίες θα καταγραφούν κάποια στιγμή και στην κάλπη- ότι υπάρχει ισχυρή, ισχυρότατη διάθεση της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών να αποδοκιμάσει και τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και βεβαίως ισχυρότατη διάθεση να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα από τους νέους.

Έχουμε βεβαίως ανακατατάξεις ανάμεσα στα δύο κόμματα. Σήμερα μια μεγάλη πτώση της Ν.Δ. φέρνει πιο μπροστά το ΠΑΣΟΚ, αλλά στη γενική εκτίμηση -και μ΄ αυτή την έννοια εμείς πιστεύουμε πως δείχνει τη δυναμική, τους προβληματισμούς της ελληνικής κοινωνίας- έχει αισιόδοξα και ελπιδοφόρα στοιχεία.

Για εκλογές

- Πιστεύετε ότι ο κ. Καραμανλής αν χάνει, θα πάει σε εκλογές ή όπως λέει ο κ., Σημίτης σήμερα πιθανόν και να μην προσέλθει; …

Θα ήθελα να κάνουμε  λίγο έναν ιστορικό παραλληλισμό, κατηγοριοποιώντας τους πολιτικούς, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν κυβερνήσει. Υπάρχουν λοιπόν πολιτικοί που δεν αντέχουν την ήττα, όταν την βλέπουν, και αποχωρούν -και σ΄ αυτή την κατηγορία θα μου επιτρέψετε να βάλω τον πρεσβύτερο Καραμανλή, θα μου επιτρέψετε σ΄ αυτή την κατηγορία να βάλω και τον κ. Σημίτη- δεν ξέρω αν σ΄ αυτή την κατηγορία θα είναι και ο νεώτερος κ. Καραμανλής. Δεν ξέρω σε ποια κατηγορία θα τον κατατάξει η ιστορία και η πολιτική εκτίμηση.

- Πάντως ακόμη κι αν πάει σε εκλογές, σε περίπτωση που τις χάσει, οι πολίτες στη δημοσκόπηση της FOCUS για τη REAL NEWS απαντούν ότι θα πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας.. Η δική σας γνώμη…

Αυτά είναι εσωτερικά θέματα. Προφανώς ο κ. Καραμανλής δείχνει πως δεν είναι το ισχυρό χαρτί της Ν.Δ. Και παράλληλα υπάρχει μια αναζήτηση από τους πολίτες ενός νέου προσώπου, καθώς και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και ο κ. Καραμανλής, σ΄ αυτή την ελληνικότροπη δημοσκοπική ερώτηση, ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, εμφανίζονται και οι δύο με αρκετά χαμηλά ποσοστά.. ..

- .. Ο κανένας…

… Πλειοψηφεί ο κανένας.. Είναι αυτό που σας είπα προ ολίγου, ότι βλέπω μια τάση να αποδοκιμαστούν και οι δύο πολιτικές δυνάμεις και οι επικεφαλής των κομμάτων. Κι ένα ακόμη στοιχείο, ανεξάρτητα από τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου, στη δημοσκόπηση της V-PRC, είναι άξιο λόγου ένα ποσοστό καθαρό και γεμάτο της τάξεως 87% που δηλώνει μη ικανοποιημένο από τη Ν.Δ. κι ένα κοντινό ποσοστό της τάξης του 84-85%, αν δεν κάνω λάθος, δείχνει μη ικανοποιημένο από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό δείχνει αμφισβήτηση.

- Εσείς επιμένετε να φύγει η Ν.Δ. …

Βεβαίως, κυβερνήσεις που δεν ανταποκρίνονται, που δεν ανταποκρίνονται ούτε καν στις προεκλογικές τους υποσχέσεις, που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα κρίσιμα προβλήματα, ,βεβαίως πρέπει να φύγουν.

- Είναι εύλογο το ερώτημα.. Και ποιος να έρθει; … Εκεί δυσκολεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα…

Υπάρχει μια δυσκολία αν κανείς κρίνει τις εναλλαγές των κυβερνήσεων με κατ΄ οικονομία λύσεις και με τη λογική του μη χείρον βέλτιστον. Αλλά, όπως φαίνεται από τα πράγματα, η αναζήτηση εναλλακτικής πολιτικής, διαφορετικής κατεύθυνσης πολιτικής και προσώπων, κατά συνέπεια, είναι έντονη. Φαίνεται ότι η πρόταση που έχουμε καταθέσει εμείς, μιας κυβέρνησης Αριστεράς με μια περιγραφή της ευρύτητας των πολιτικών και των κοινωνικών δυνάμεων έχει απήχηση στην ελληνική κοινωνία.

- Αλλά δεν είναι ρεαλιστική, θα μπορούσε να πει κάποιος…

Το ρομαντικό και η ουτοπία του σήμερα, ενδεχομένως να είναι ο ρεαλισμός του αύριο…  Παραδέχομαι ότι υπάρχει μια αναζήτηση στη βάση της πεπατημένης, δηλαδή μια εναλλαγή ως εύκολη λύση, παραδέχομαι ότι υπάρχει και ενδεχομένως μια εμπεδωμένη -αλλά αμφισβητείται ξαναλέω αυτή την περίοδο- νοοτροπία. Τι ξέρουμε; Όταν φεύγει ο ένας να έρχεται ο άλλος.

Νομίζουμε -κι αυτή είναι η δική μας πρόταση- είναι δύσκολο, αλλά νομίζω ότι είναι και αναγκαίο. Επομένως αυτό το αναγκαίο, το εφικτό κατ΄αυτή την έννοια, εμείς προβάλλουμε και αυτό διεκδικούμε.

To Γραφείο Τύπου