Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/11/2008

Ανακοίνωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΝ για την Ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών

Με το ξέσπασμα της κρίσης φάνηκε πολύ καθαρά το βάθος και η έκταση των κοινωνικών ανισοτήτων και η αποτυχία των ιδεολογημάτων του νεοφιλελευθερισμού.

Σήμερα βία ασκείται σε όλους τους τομείς της ζωής σαν αποτέλεσμα της αχόρταγης δίψας για κέρδος. Η φτώχεια, η εξαθλίωση, η πείνα, η περιθωριοποίηση  στην οποία ωθούνται οι λαοί ακόμη και ολόκληρες περιοχές του πλανήτη είναι βία κατά της ανθρωπότητας. Εκτός από τους πολέμους, η σωματική και ψυχική βία με σκοπό την επιβολή και την εξουσία ασκείται τώρα με ιδιαίτερη ένταση.

Οι γυναίκες υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό αυτές τις συνέπειες.

Αυτές είναι στην πλειοψηφία τους φτωχιές, άνεργες, κακοπληρωμένες, χωρίς καμιά κοινωνική προστασία. Θύματα σωματικής βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και εμπορίας. Κοινωνικά αποκλεισμένες δεν μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ψηφίζοντας έναν αμφιλεγόμενο νόμο για την ενδοοικογενειακή βία, θεωρεί ότι έλυσε το πρόβλημα. Κατʼεπανάληψη εξαγγέλλει τη δημιουργία δομών, χωρίς όμως να διαθέτει κανένα οικονομικό πόρο. Ο νόμος, για να εφαρμοστεί, απαιτεί πολιτική βούληση και διάθεση οικονομικών πόρων. Η μόνη πολιτική βούληση της κυβέρνησης σε συμμαχία με το ΛΑΟΣ είναι η οπισθοδρομική επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών με σκοπό την υποδούλωση και την υποταγή τους.

Ο μόνος δρόμος ενάντια σε κάθε μορφή βίας και καταπίεσης είναι ο αγώνας.

Ο αγώνας για να μη ξεθεμελιωθεί κάθε κατάκτηση του γυναικείου κινήματος, για την αποφασιστική διεκδίκηση της ισότητας των φύλων.

Και σε αυτόν τον αγώνα η πρόσβαση είναι ελεύθερη!

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής