Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/04/2006

Με αφορμή την συμπλήρωση 39 χρόνων από το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ επισημαίνει:

Για την Αριστερά και τα στελέχη της, που πρωταγωνίστησαν στον επτάχρονο αντιδικτατορικό αγώνα, η 39η επέτειος της θλιβερής επετείου της 21ης Απριλίου αποτελεί πολυσήμαντο γεγονός με οριακά συμβολικό αλλά και βαθιά ανθρώπινο περιεχόμενο.

Τιμούμε, με αφορμή την επέτειο αυτή, όλους τους αγωνιστές της δημοκρατίας, ιδιαίτερα εκείνους που θυσιάστηκαν και μάτωσαν υπερασπιζόμενοι την ανθρώπινη αξιοπρέπεια απέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα, της οποίας τις τραγικές συνέπειες πληρώνει ακόμα η Κύπρος.

Το κύριο μήνυμα της επετείου είναι ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία χρειάζεται να είναι διαρκής και ότι ο αγώνας αυτός είναι άμεσα συνυφασμένος με την υπόθεση της ειρήνης. Πολύ περισσότερο σήμερα που η ειρήνη δοκιμάζεται, ιδιαίτερα στη Μ. Ανατολή και οι κοινωνίες βρίσκονται αντιμέτωπες με προσπάθειες περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» της κυβέρνησης Μπους.

Σήμερα αισθανόμαστε ένα τριπλό καθήκον:

Πρώτον, να εντείνουμε τους αγώνες μας για ειρήνη με δημοκρατία και δικαιοσύνη. Να πούμε όχι σε ένα νέο πόλεμο στην Μ.Ανατολή, με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, να απαιτήσουμε ειρηνικές λύσεις στη βάση των αρχών και των αποφάσεων του ΟΗΕ για την Κύπρο, την Παλαιστίνη, το Κόσοβο. Και με τέτοια αιτήματα «θα υποδεχτούμε» την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Ράις, που επισκέπτεται την Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεύτερον, να αποκρούσουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στη χώρα μας, στην Ευρώπη και σ΄ όλο τον κόσμο, δίνοντας προτεραιότητα στον αγώνα κατά της ανεργίας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης, της κατεδάφισης των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων και της άκρατης ιδιωτικοποίησης στο όνομα του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς.

Τρίτον, να δυναμώσουμε τις δικές μας προσπάθειες, ώστε η κοινωνική και η πολιτική Αριστερά στον κόσμο, την Ευρώπη, τον τόπο μας να έρθει ξανά στο προσκήνιο των εξελίξεων, μαζί με τις ιδέες, τις αξίες και τα ιδανικά που δίνουν νόημα πραγματικό στη ζωή, την ύπαρξη, τη δουλειά του καθένα μας, στις σχέσεις των ανθρώπων, στο αξιοβίωτο περιβάλλον ζωής, στην ανεμπόδιστη πνευματική λειτουργία, στη συνύπαρξη και την άνθιση των πολιτισμών μέσα από τη διαφορετικότητά τους, στον αγώνα για την ειρήνη.

Τα μηνύματα αυτά θα βρουν την έκφρασή τους στην μεγάλη συνάντηση του πολύμορφου και πολύχρωμου κινήματος κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 4-7 Μαϊου, στα πλαίσια του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, το οποίο ο ΣΥΝ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου