Skip to main content.
24/11/2008

Χαιρετισμός του Νίκου Παυλίδου, μέλους της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλακων Κυρίες και κύριοι

Αγαπητοί εκπρόσωποι των Συνοριακών Φρουρών,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ καλεσμένοι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων σε μία κρίσιμη καμπή για το μέλλον του κλάδου και το υπηρεσιακό αύριο των υπηρετούντων εργαζομένων σʼ αυτόν.

Αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που καλείστε να επιτελέσετε για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, συχνά υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και υπό τις διαταγές μιας πολιτικής ηγεσίας που αντιλαμβάνεται τον ρόλο της αστυνομίας βασικά ως κατασταλτικό μηχανισμό σε βάρος των πολιτών αντιδρώντας στην αντιλαική πολιτική της κυβέρνησης κινητοποιούνται, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δηλώνειότι στηρίζει τις διεκδικήσεις σας, τόσο για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας σας, όσο και για την υπεράσπιση της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειάς σας

Βέβαια γνωρίζουμε πολύ καλά  (αυτό το οποίο εσείς σίγουρα ξέρετε καλύτερα από εμάς),  ότι η καλή προς τα έξω εμφάνιση της λειτουργίας του σώματος των Συνοριακών Φυλάκων δεν οφείλετε ούτε στην οργανωτική και υπηρεσιακή υποστήριξη που έτυχε από την ελληνική πολιτεία, ούτε στα μέσα που σας διατέθηκαν, ούτε στην έγκαιρη και οριστική επίλυση από το κράτος των προβλημάτων που κατά καιρούς αντιμετωπίσατε στην υπηρεσιακή σας καθημερινότητα καθώς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις ελλείψεις σε μέσα και εξοπλισμό με τις οποίες καλείστε να εκτελέσετε τα καθήκοντά σας. Οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγοντα, στο ένστολο δηλαδή προσωπικό των Συνοριακών Φυλάκων.

Αυτό το στοιχείο, ο ανθρώπινος παράγοντας, ο εργαζόμενος στην Ελληνική Αστυνομία, εν προκειμένω δηλαδή ο Συνοριακός Φύλακας για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποτελεί μέλημά το πώς και με ποιους τρόπους θα στηριχτεί τόσο υπηρεσιακά (με εξοπλισμό και μέσα αλλά και με συνεχή εκπαίδευση και εμπλουτισμό των γνώσεων του) ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι κατά την ώρα εκτέλεσης της υπηρεσίας σας, όσο και εργασιακά (κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων, προστασία της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειάς σας κλπ)

Σημαντικότατός παράγοντας από αυτή την άποψη είναι το οικονομικό, ένα θέμα στο οποίο όλοι σας όπως καλύτερα από μένα γνωρίζετε έχετε ακούσει πολλές υποσχέσεις από όλες τις πολιτικές ηγεσίες σας, δεν είδατε όμως δυστυχώς πράξεις.

Ουσιαστικά το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. όπως στην πράξη αποδεικνύετε, απαξιώνετε συνεχώς μισθολογικά από τις κυβερνήσεις της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, οι οποίες εφαρμόζουν και στον κλάδο των υπηρετούντων στην αστυνομία ότι και στους υπόλοιπους εργαζόμενους.  Μία οικονομική πολιτική αυστηρής λιτότητας, μισθολογικών απωλειών και συνεχούς μείωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, η οποία για τους ανθρώπους της εργασίας επιφυλάσσει πάντα μόνο φοροεισπρακτικά μέτρα που έρχονται να «γονατίσουν» οικονομικά τις οικογένειές τους, την ώρα που για τον κόσμο του μεγάλου κεφαλαίου της χώρας μας ανακαλύπτονται περιθώρια φοροαπαλλαγών και άλλων τρόπων που ενισχύουν προκλητικά τα τεράστια κέρδη τους.

Εμείς πιστεύουμε λοιπόν ότι ήρθε η στιγμή να αλλάξει αυτό.

Ήρθε η στιγμή να αναβαθμιστεί οικονομικά και μισθολογικά το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., να ανακτήσει το εισόδημα που τα τελευταία χρόνια έχει απολέσει από τις μηδενικές και κάτω από τα όρια του πληθωρισμού ετήσιες αυξήσεις, ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί επιτέλους η εργασία του ως επικίνδυνη και ανθυγιεινή, ήρθε η ώρα τέλος να σας αποδοθούν όλα εκείνα τα οποία δικαιωματικά σας ανήκουν αλλά το ελληνικό κράτος αρνείται να σας αναγνωρίσει, αναγκάζοντάς σας πολλές φορές να προβείτε σε δικαστικές προσφυγές η οποίες ως γνωστό είναι μακροχρόνιες, επίπονες και δαπανηρές.   

Πιστεύουμε ότι μπορεί και πρέπει ο βασικός μισθός για τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας να ανέλθει στο ποσό των 1.300 ευρώ, ότι πρέπει να «ξεπαγώσουν» και να δοθούν γενναίες αυξήσεις στις αποζημιώσεις για την πέραν του πενθημέρου και για την νυχτερινή απασχόληση.

Πιστεύουμε ακόμη ότι μπορούμε να έχουμε μία σύγχρονη δημοκρατική και αποτελεσματική αστυνομία, που θα αναδεικνύει τον κοινωνικό ρόλο του αστυνομικού.

Για να συμβεί βέβαια αυτό, θα πρέπει πρώτα :

- να σταματήσει η κατασπατάληση της υπηρεσιακής δύναμης της ΕΛ.ΑΣ. σε εξωαστυνομικά καθήκοντα και να επανδρωθούν πλήρως τα άδεια και εγκατελειμένα αστυνομικά τμήματα,

- να ανατραπεί το υπάρχον γραφειοκρατικό σύστημα που συσσωρεύει αστυνομικούς στα γραφεία και να απεγκλωβιστούν αυτές οι δυνάμεις διατιθέμενες σε μάχιμες υπηρεσίες,

-  να σπάσει το σημερινό «ρουσφετολογικό» αναξιοκρατικό σύστημα κρίσεων των αξιωματικών και να αντικατασταθεί από  ένα αντικειμενικό σύστημα που θα μετράει προσόντα, γνώσεις, ικανότητες, εμπειρία κλπ.,

- να απαλλαγούμε από τον ισοπεδωτικά άδικο τρόπο που σήμερα γίνεται η διαχείριση του προσωπικού και να προχωρήσουμε σε έναν σύγχρονο τρόπο αξιοποίησης αυτού μέσα από συνεχή αξιολόγηση των ικανοτήτων, των γνώσεων, των εμπειριών, των δράσεων και της εν γένει εικόνας του,

-  να καταργηθεί ο αποκλειστικός έλεγχος της αστυνομίας από την κυβέρνηση και να ανατεθεί αυτός στη διακομματική επιτροπή της Βουλής για τα σώματα ασφαλείας,

-  να σταματήσει επιτέλους η απαράδεκτη και απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί στους περισσότερους χώρους κράτησης η οποία διασύρει την Ελλάδα και μας κάνει να ντρεπόμαστε και να εφαρμοστούν με αυστηρή επιτήρηση οι όροι υγιεινής και ασφάλειας που θα πρέπει να ισχύουν τόσο για το αστυνομικό προσωπικό που υπηρετεί στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, όσο και για όσους φιλοξενούνται σʼ αυτούς τους χώρους.

Τα παραπάνω μεταξύ άλλων αποτελούν τη σημερινή πρόταση της Αριστεράς και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Για όλα αυτά καθώς και για κάθε δίκαιο αίτημά σας να είστε βέβαιοι ότι ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και οι δυνάμεις που τον στηρίζουν θα δώσουν αγώνα εντός και εκτός Βουλής και θα βρεθούν στο πλευρό των εργαζομένων στην ΕΛ.ΑΣ.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όμως, εκτός των προηγουμένων –μιας και απευθυνόμαστε σε συνδικαλιστές και εκπροσώπους εργαζομένων–, διεκδικεί και την ύπαρξη μίας αστυνομίας στην οποία οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν πλήρη συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα και δεν θα επιχειρείται η φίμωσή τους με αυταρχικούς πειθαρχικούς κώδικες όπως αυτός που ισχύει από τον περασμένο Αύγουστο, ούτε θα απειλούνται με διώξεις όταν τολμούν να διατυπώσουν δημόσια την άποψή τους και την κριτική τους. Να θυμίσουμε ότι, όταν η αριστερά αγωνιζόταν να επιτραπεί ο συνδικαλισμός και στην Ελληνική Αστυνομία και στήριζε τις προσπάθειες των ένστολων γιʼ αυτό, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ  πάθαιναν αλλεργία και μόνο στο άκουσμα των αιτημάτων σας. 

Αγαπητοί Συνοριακοί Φύλακες,

Όπως είναι γνωστό πριν από λίγους μήνες ψηφίσθηκε ο σχετικός νόμος περί ρύθμισης θεμάτων του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. με τον οποίο Αστυφυλακοποιούνται οι συμπληρώνοντες οκταετή υπηρεσία στο σώμα Συνοριακοί Φύλακες και Ειδικοί Φρουροί.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπήρξε από την αρχή υποστηρικτής του αιτήματος για «ομογενοποίηση» όλου του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. και εναντιώθηκε στην πολυδιάσπαση του προσωπικού της η οποία επέφερε σύγχυση περί των αρμοδιοτήτων του καθένα, δημιούργησε νέες μισθολογικές αδικίες και υπηρεσιακές ανισότητες και εν τέλει όπως τελικά αποδείχθηκε υπήρξε πρόχειρη στο σχεδιασμό της και χωρίς σοβαρό μακροχρόνιο προγραμματισμό σε ότι αφορά την εξέλιξη Συνοριακών Φυλάκων και Ειδικών Φρουρών.

Όπως ήταν αναμενόμενο λοιπόν αφού υπήρξαμε υποστηρικτές από την αρχή αυτού του αιτήματος στηρίξαμε και μέσα στη Βουλή τη σχετική διάταξη του νόμου που είναι βέβαιο ότι αποτελεί ορόσημο για την επαγγελματική σας εξέλιξη και το υπηρεσιακό σας μέλλον στην ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνοντας όμως τα εξής δύο σημεία :

1. Ότι θα έπρεπε η ομογενοποίηση να συμπεριλαμβάνει την ταυτόχρονη ένταξη όλων των Συνοριακών Φυλάκων και των Ειδικών Φρουρών και

2. Ότι θα έπρεπε να σταματήσει από δω και στο εξής η πρόσληψη νέων Συνοριακών Φυλάκων και Ειδικών Φρουρούν.

Αν και όπως ξέρετε η κυβερνητική πλειοψηφία δεν έκανε αποδεκτές αυτές τις δύο επισημάνσεις μας, στηρίξαμε ως το τέλος την αστυφυλακοποίησή σας η οποία γνωρίζαμε ότι θα αποκαταστούσε μισθολογικές αδικίες και θα σας έβγαζε από τη δυσμενή θέση να σας αντιμετωπίζουν ως τους φτωχούς συγγενείς της Αστυνομίας.

Αγαπητοί Συνοριακοί Φύλακες και αυριανοί πλέον αστυφύλακες,

Επειδή τώρα που θα ενσωματωθείτε και εσείς στους αστυφύλακες θα δείτε  –αν και πιστεύουμε πως ήδη το γνωρίζετε πολύ καλά–,  ότι ναι μεν κάποια προβλήματα που επιμέρους αντιμετωπίζατε θα επιλυθούν με την «ομογενοποίηση», αλλά τα μεγάλα προβλήματα της Ελληνικής Αστυνομίας για τα οποία χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση ώστε να γίνουν οι αναγκαίες βαθιές τομές είναι εδώ και παραμένουν, γιʼ αυτό ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θέλοντας να είναι ξεκάθαρες οι θέσεις του τόσο απέναντί σας, όσο και σε ότι αφορά γενικότερα το μέλλον της ΕΛ.ΑΣ. έχει ξεκινήσει έναν μεγάλο ανοιχτό διάλογο με όλους τους φορείς, στον οποίο φυσικά προσκαλεί και την Ομοσπονδία σας, απʼ τον οποίο θα προκύψουν οι επίσημες θέσεις και το πρόγραμμά του για τα σώματα ασφαλείας σύμφωνα πάντα και με την οπτική με την οποία ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προσεγγίζει τα θέματα αυτά όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

 Αντιλαμβανόμαστε φυσικά ότι τώρα εκείνο που προέχει για εσάς είναι το πως θα εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος και είναι λογικό και απολύτως κατανοητό να υπάρχουν ανησυχίες για τον τρόπο της μετάβασής σας από Συνοριοφύλακες σε Αστυφύλακες.  Ως Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς λοιπόν γιʼ αυτή την αλλαγή στο υπηρεσιακό σας καθεστώς υποστηρίζουμε με δύναμη ότι δεν θα πρέπει να επηρεάσει σε καμία περίπτωση το αμετάθετο που ισχύει έως τώρα.

Αυτό όχι απλά γιατί συμπεριλαμβάνονταν στους όρους πρόσληψής σας, αλλά κυρίως γιατί θα διατάρασσε τον οικογενειακό προγραμματισμό που ο καθένας δικαιούται να μπορεί να κάνει. 

Κλείνοντας και ευχαριστώντας εκ μέρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. την Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. για την πρόσκληση, θα ήθελα να χαιρετίσω τις εργασίες του συνεδρίου σας με μία δικιά μας πρόσκληση-προτροπή:  «Σε μία κοινωνία που διαρκώς αλλάζει, οι ένστολοι πολίτες δεν μπορεί να βολεύονται ως παθητικοί θεατές, που απλώς παρακολουθούν τις εξελίξεις να περνούν από μπροστά τους.  Μπορούν και οφείλουν να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για μια άλλη αστυνομία σύγχρονη, δημοκρατική, αποτελεσματική, που να υπερασπίζεται τη δημόσια ασφάλεια των πολιτών και να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.  Για μια αστυνομία που το ένστολο προσωπικό της θα παλεύει μαζί με το λαό για καλύτερες μέρες για όλους».

Τώρα λοιπόν που κάτι νέο γεννιέται τολμήστε, διατρανώστε την αγωνιστική σας διάθεση, δυναμώστε τη φωνή σας
και απαιτήστε τα αυτονόητα.

Προσθέστε τη δική σας συμβολή στον αγώνα
για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.
Αυτός είναι ο μόνος δρόμος !!!