Skip to main content.
24/11/2008

Αριστερή διέξοδος από την κρίση σε και όχι σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση || Ομλία Γ.Τόλιου σε εκδήλωση για την οικονομική κρίση

Ο Γιάννης Τόλιος, οικονομολόγος, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σε εκδήλωση για την οικονομική κρίση στην Τρίπολη (24.11.08), τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με την απόφαση χορήγησης στις τράπεζες του τεράστιου ποσού των 28 δις ? (11,4% του ΑΕΠ), επιβραβεύει τους υπεύθυνους της χρηματοπιστωτικής κρίσης (τους τραπεζίτες), ενώ δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας, καταθετών και δανειοληπτών, από την αχαλίνωτη κερδοσκοπία του τραπεζικού κεφαλαίου. Δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) δεν αμφισβητεί το «μπόνους» των 28 δις ?, αλλά καταγγέλλει…τις διαδικασίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών τραπεζών των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο διάστημα 1998-2008, ανήλθαν σε 10,5 δις ?, τα οποία σήμερα επιστρέφονται με το παραπάνω στους τραπεζίτες, ενώ οι τράπεζες παραμένουν ιδιοκτησία τους.!!! Με το πέρασμα της κρίσης στην πραγματική οικονομία, η κυβέρνησης οδηγεί σε πιστωτικό «στραγγάλισμα» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε συρρίκνωση τη λαϊκή κατανάλωση, ένταση απολύσεων, πτώση παραγωγής, κά. Με το νέο κρατικό προϋπολογισμό 2009, η κυβέρνηση το μόνο που «εγγυάται» στους εργαζόμενους, είναι αύξηση φόρων κατά 12% (από 57 δις σε 64 δις ?), περικοπές κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών, μείωση αγοραστικής δύναμης μισθών και συντάξεων, κά. Πρόκειται για επιλογές που χειροτερεύουν την κρίση και φορτώνουν τις συνέπειες της στα λαϊκά στρώματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει εναλλακτική πολιτική διεξόδου από την κρίση, που τα σπασμένα της ολιγαρχίας δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι, ενώ ταυτόχρονα θα μπαίνουν προϋποθέσεις οριστικής υπέρβασης των κρίσεων. Αυτό απαιτεί ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης μισθών και συντάξεων, για τόνωση της ζήτησης στην αγορά και αποτροπή απολύσεων. Κατώτατος μισθός 1.300 ? και κατώτατες συντάξεις 80% των κατώτατων μισθών. Έλεγχος ακρίβειας και ασυδοσίας των διαφόρων καρτέλ. «Πάγωμα» τιμολογίων ΔΕΚΟ. Πλήρη σταθερή εργασία με 7ωρο και πενθήμερο. Αύξηση δαπανών για την παιδεία, υγεία, πρόνοια, κοινωνική ασφάλιση. Μαζικές προσλήψεις σε σχολεία και νοσοκομεία. Κατάργηση κάθε μορφής «μαύρης» και ελαστικής εργασίας. Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και επαναφορά στο δημόσιο έλεγχο των επιχειρήσεων στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας. Δημόσιος έλεγχος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με πρώτο βήμα την Εθνική Τράπεζα και δημιουργία με την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κρατικού πυρήνα τραπεζών, για χρηματοδότηση οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της λαϊκής στέγης και των αγροτών. Συγκράτηση επιτοκίων και σταμάτημα πλειστηριασμών για δάνεια πρώτης κατοικίας. Μείωση φορολογίας μισθωτών και συνταξιούχων. Μείωση έμμεσων φόρων. Αύξηση φορολογίας μεγάλων εισοδημάτων και περιουσίας, πάταξη φοροδιαφυγής «εχόντων και κατεχόντων». Επαναφορά της φορολογίας στα έσοδα της εκκλησίας που κατάργησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Καταπολέμηση σπατάλης και κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος. Διαφάνεια στις κρατικές προμήθειες και δημόσια έργα. Κατάργηση όλων των κρυφών λογαριασμών των υπουργείων, κά. Οικονομικοί πόροι και πλούτος υπάρχει. Χρειάζεται δικαιότερη κατανομή και ορθολογική διαχείρισης τους.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο αγωνίζεται για κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και αντικατάσταση του από νέο σύμφωνο με στόχο την ανάπτυξη, πλήρη απασχόληση, κοινωνική προστασία και περιβαλλοντική φροντίδα. Επαναφορά του άμεσου πολιτικού ελέγχου στη νομισματική πολιτική από το ευρωκοινοβούλιο και εθνικά κοινοβούλια, έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων και ιδιαίτερα των κερδοσκοπικών, θέσπιση νέων κανόνων λειτουργίας της ενιαίας αγοράς, αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού στο 5% του ΑΕΠ, ώστε να δοθούν κονδύλια στην ανάπτυξη, στήριξη της αγροτικής παραγωγής, μείωση κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, κά. Ωστόσο το όραμα μας δεν περιορίζεται στην άμυνα, αλλά κυρίως στην προοπτική μιας ανώτερης κοινωνίας, όπου οι άνθρωποι θα είναι πάνω από τα κέρδη. Με αυτήν την έννοια οι προτάσεις μας περιέχουν βασικά στοιχεία υπέρβασης του συστήματος με προοπτική το σοσιαλισμό.

Κρίσιμος παράγοντας για την προώθηση όλων των παραπάνω, είναι η ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών με ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων και η αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και σε βάρος του δικομματισμού. Για να ανοίξει ο δρόμος προς μια προοδευτική πορεία της χώρας, σε όφελος των εργαζόμενων και της νεολαίας.