Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/11/2008

Απάντηση της Επιτρόπου κας Α. Βασιλείου στον Δ. Παπαδημούλη, σχετικά με την επικίνδυνη χημική ουσία δισφαινόλη Α που χρησιμοποιείται σε πλαστικές συσκευασίες τροφίμων από την EFSA

"H Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να αξιολογήσει τη σχετικότητα και τις επιπτώσεις των μελετών που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα για την αξιολόγηση του κινδύνου από τη δισφαινόλη Α", απαντά η αρμόδια για θέματα Υγείας Επίτροπος κα Ανδρούλλα Βασιλείου, σε σχετική  ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής στην ερώτησή του επικαλέστηκε  τα αποτελέσματα έρευνας βρετανών επιστημόνων η οποία δημοσιεύεται στο Περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης ,  σύμφωνα με τα οποία η ουσία αυτή συνδέεται με την εμφάνιση καρδιοπάθειας και διαβήτη σε ενήλικες και ρωτούσε με ποιον τρόπο προτίθεται να τα αξιοποιήσει η Κομισιόν. 

Πράγματι, η χημική ουσία δισφαινόλη Α χρησιμοποιείται σε κονσέρβες, μπιμπερό, πλαστικά μπουκάλια και άλλες πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και ως εκ τούτου, παρατηρήθηκε ένα ποσοστό μετανάστευσής της στα τρόφιμα. Μάλιστα, στον Καναδά αποφασίστηκε ότι ο κίνδυνος ανεπιθύμητων παρενεργειών για τα νεογέννητα και τα μικρά παιδιά από τη δισφαινόλη A είναι τόσο αυξημένος που απαγορεύτηκε η χρήση της δισφαινόλης A στα μπιμπερό.

Η Επίτροπος Υγείας απαντά ότι "η Επιτροπή γνωρίζει τη βρετανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σχετικά με τη δισφαινόλη Α (ΒΡΑ)", και  ενημέρωσε μάλιστα  σχετικά και την  EFSA, η οποία,  αν και "δε βρίσκεται στο στάδιο της διαδικασίας επαναξιολόγησης της ουσίας",  δεσμεύτηκε  "να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δισφαινόλη Α και τους ενδοκρινικούς διαταράκτες γενικά".

H Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, με τη γνώμη που εξέδωσε στις 26 Νοεμβρίου 2006, καθόρισε για τη δισφαινόλη Α ανεκτή ημερήσια δόση 0,05 χιλιοστογράμμου ανά χιλιόγραμμο (mg/kg) βάρους σώματος. Στη δήλωσή της, της 23ης Ιουλίου 2008, η EFSA επιβεβαίωσε την ανεκτή ημερήσια δόση λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα.

Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις, η κ. Βασιλείου συμπεραίνει ότι  "όσον αφορά τους καταναλωτές, δεν είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα μείωσης του κινδύνου πέραν από όσα ήδη ισχύουν, αλλά είναι αναγκαίο να περιορισθούν οι κίνδυνοι για τους εργαζομένους στην παρασκευή δισφαινόλης Α, στην παρασκευή εποξειδικών ρητινών και σε όλα τα σενάρια επαγγελματικής έκθεσης, κατά τα οποία υπάρχει το ενδεχόμενο δερματικής επαφής με υψηλές συγκεντρώσεις δισφαινόλης Α."

H κ. Βασιλείου παρατηρεί ότι "η εν λόγω ουσία εμπίπτει πάντως στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1907/2006  (REACH)" και ότι "εφόσον κρίνεται απαραίτητο, ένα κράτος μέλος μπορεί να αρχίσει να ετοιμάζει φάκελο επιβολής περιορισμών σύμφωνα με το παράρτημα XV του REACH."

Επεξηγηματικά, η κα Επίτροπος σημειώνει ότι "σύμφωνα με τις διαδικασίες του REACH, το κράτος μέλος θα μπορούσε να κοινοποιήσει την πρόθεσή του στον οργανισμό και να υποβάλει το φάκελο του παραρτήματος XV αμέσως μετά την έναρξη ισχύος του τίτλου VIII (1η Ιουνίου 2009), ούτως ώστε να αρχίσει η διαδικασία επιβολής περιορισμών" και ότι "εάν η Επιτροπή θεωρεί ότι η παραγωγή, η διάθεση στην αγορά ή η χρήση μιας ουσίας υπό καθαρή μορφή, σε παρασκεύασμα ή σε προϊόν ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία ή για το περιβάλλον, ο οποίος δεν ελέγχεται επαρκώς και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί σε κοινοτικό επίπεδο, ζητεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων να προετοιμάσει φάκελο επιβολής περιορισμών σύμφωνα με τις απαιτήσεις του παραρτήματος XV του REACH."

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο κ.  Δ.  Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η υγεία των πολιτών αποτελεί πρωταρχικό μέλημα κάθε Πολιτείας.  Τα νέα επιστημονικά στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μας ανησυχούν κυρίως όταν αφορούν την υγεία των παιδιών μας και μας φέρνουν στο μυαλό συνειρμικά το πρόσφατο διατροφικό εφιάλτη που έζησε η Κίνα. Οπωσδήποτε, είναι θετικό ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών.  Από εκεί και πέρα, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να πράξουν τα δέοντα για τη διασφάλιση  της υγείας των πολιτών και να επιδιώξουν την επιβολή περιορισμών στη χρησιμοποίηση της επιβλαβούς αυτής ουσίας μέσω του προγράμματος REACH ".

To Γραφείο Τύπου