Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/11/2008

Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Τσίπρα με τον Ρώσο Πρέσβη

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Τσίπρας μαζί με αντιπροσωπεία του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του κόμματος αποτελούμενη από τους Γ.Μπαλάφα μέλος της Π.Γ., Π.Τριγάζη, μέλος της ΚΠΕ και Ρ Δούρου μέλος της ΚΠΕ του κόμματος, συναντήθηκαν σήμερα στα γραφεία του ΣΥΝ με τον Ρώσο Πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Αντρέϋ Βαλεντίνοβιτς Βντόβιν.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε: 

Είχαμε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με τον Πρεσβευτή της Ρωσίας.

Θέλουμε τη διαρκή ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Για μας οι σχέσεις αυτές είναι βασική συνιστώσα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που θέλουμε για τη χώρα.

Εκφράσαμε στον κ. Βντόβιν την εκτίμησή μας για τη σταθερή θέση της Ρωσίας υπέρ της λύσης του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Επίσης, συζητήσαμε σειρά διεθνών προβλημάτων και την ανάγκη επίλυσής τους με  βάση το διεθνές δίκαιο, όχι με προσφυγή σε πόλεμο. Ειδικότερα, μας απασχόλησαν οι κίνδυνοι από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας». Η δική μας σταθερή θέση είναι όχι μόνο κατά της διεύρυνσης, αλλά υπέρ της κατάργησης του ΝΑΤΟ. Θέλουμε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας με βάση τον ΟΑΣΕ. Δεν θέλουμε η Ευρώπη να γίνει ξανά πεδίο πυρηνικών ανταγωνισμών. Αγωνιζόμαστε για αποπυρηνικοποιημένη Ευρώπη. Σʼ έναν κόσμο γεμάτο προβλήματα αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 45% τα τελευταία 10 χρόνια.

Οι διεθνείς ισορροπίες αλλάζουν. Η τάση προς έναν πολυπολικό κόσμο γίνεται πιο ορατή. Οι ηγεμονισμοί δεν έχουν μέλλον. Η εξάλειψη των ανισοτήτων και η ισότιμη διεθνής συνεργασία είναι η επιταγή των καιρών.

To Γραφείο Τύπου