Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/11/2008

Δήλωση του Δ. Στρατούλη σχετικά με την έκθεση του ΟΟΣΑ για τα επίπεδα της ανεργίας στις χώρες μέλη του το 2009 καθώς και τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης για την οικονομική κρίση

Σχολιάζοντας την έκθεση του ΟΟΣΑ για τα επίπεδα της ανεργίας στις χώρες μέλη του το 2009 καθώς και τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης για την οικονομική κρίση, ο Δ. Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, μιλώντας σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αγία Παρασκευή, είπε μεταξύ άλλων:

«Η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι τη διεθνή κρίση για να δικαιολογήσει την αποτυχία της νέο-φιλελεύθερης πολιτικής της. Αποσιωπά όμως ότι η οικονομική κρίση στη χώρα μπορεί να εντείνεται κάτω από το βάρος της διεθνούς κρίσης αλλά κατά βάθος είναι και ενδογενής. Αρκετά πριν την εκδήλωση της διεθνούς οικονομικής κρίσης είχε αρχίσει να διαφαίνεται η βαθύτατη κρίση του μοντέλου ανάπτυξης που έχει επιβληθεί στη χώρα μας από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επίτευξη δηλαδή, υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που δεν οφείλονταν στην αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων και στη διάχυση των τεχνολογικών καινοτομιών, αλλά κυρίως στην οικοδομή και στην κατανάλωση των νοικοκυριών μέσω όμως του υπερδανεισμού τους από τις τράπεζες. Και όλα αυτά χωρίς ανεπτυγμένη παραγωγική βάση στη χώρα και με τις ΔΕΚΟ, που θα μπορούσαν να είναι πολύτιμα αναπτυξιακά εργαλεία και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, να έχουν ξεπουληθεί.

Ο προϋπολογισμός της Κυβέρνησης μοιάζει να έχει συνταχθεί από εξωγήινους, αφού  προβλέπει μείωση των δημόσιων επενδύσεων και των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, εν μέσω οικονομικής κρίσης και της συνεπακόλουθης ύφεσης που θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας.

Οι άνεργοι θα αυξηθούν λόγω της κρίσης μέσα στο 2009 κατά 20 εκατομμύρια στον αναπτυγμένο κόσμο, κατά 8 εκατομμύρια στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ και κατά 100.000 στη χώρα μας, αφού με βάση την κατάσταση της οικονομίας μας για κάθε 1% που θα μειωθεί το ΑΕΠ λόγω της οικονομικής κρίσης, θα αυξάνονται κατά 50.000 οι άνεργοι.

Ο κυβερνητικός κρατικός προϋπολογισμός του 2009 είναι πραγματικά για τα μπάζα, γιατί μεταξύ άλλων δε λαμβάνει υπʼ όψιν την πιο σοβαρή επίπτωση της οικονομικής κρίσης, την αύξηση της ανεργίας και γιατί, με τις νέες φορολογίες ύψους 7 δις ευρώ που επιβάλλει στους μικρομεσαίους και στους εργαζόμενους, οδηγεί την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση και κατά συνέπεια την ανεργία σε δραματική αύξηση.

To Γραφείο Τύπου