Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/11/2008

YΠΠΟ: Εξειδικευμένοι συμβασιούχοι του - άνεργοι με τη λήξη του 2008

Ερώτηση Π.Κοροβέση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Εσωτερικών, Οικονομίας & Οικονομικών

Οι συμβασιούχοι υπάλληλοι που στελεχώνουν τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ στο τέλος του 2008 αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απόλυσης. Πιο συγκεκριμένα:

Όσοι είχαν προσληφθεί σε προγράμματα του Γʼ ΚΠΣ απολύονται καθώς το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, με εξαίρεση ελάχιστων έργων σε πυρόπληκτες περιοχές που πέτυχαν ολιγόμηνη παράταση. 

Όσοι εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων ή με προσωρινή διαταγή ασφαλιστικών μέτρων και η μισθοδοσία τους καλύπτεται από τον Ειδικό Λογαριασμό, επίσης απολύονται διότι ο εν λόγω λογαριασμός καταργείται στις 24/11.  Όσοι εργάζονται με ωρομίσθιες συμβάσεις επίσης απολύονται λόγω της λήξης της σύμβασής τους στο τέλος του έτους.

 Όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν με βάση το Π.Δ. 164/2004 Παυλόπουλου που ορίζει ως ανώτατο όριο απασχόλησης το 24μηνο, και ως εκ τούτου η συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων μετά την απόλυση τους δεν δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση επαναπρόσληψης.     Ακόμη κι εκείνοι που εμπίπτουν στο άρθρο 6 του εν λόγω Π.Δ. το οποίο προβλέπει παράταση της 24μηνης απασχόλησης σε περίπτωση που το έργο συνεχίζει να υλοποιείται, βρίσκονται στο κενό, αφού τα έργα του Γʼ ΚΠΣ ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του έτους.

Πέρα όμως από το οδυνηρό  της απόλυσης που πλήττει τους εργαζόμενους υπάρχει και η ζημιά που θα υποστεί το Υπουργείο, το οποίο για να καλύψει τις ανάγκες του από την απόλυση των συμβασιούχων με την πολύτιμη πολυετή εμπειρία, θα πρέπει να απευθυνθεί σε νέους συμβασιούχους χωρίς εξειδίκευση, δεδομένου ότι οι νέες μόνιμες θέσεις που εγκρίθηκαν για τον οργανισμό για το 2009 είναι μόλις 300.  

Με βάση τα προαναφερθέντα :

Eρωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί

1. Σκοπεύουν να προχωρήσουν σε μια τροπολογία ώστε να εξαιρούνται οι εργαζόμενοι του    ΥΠΠΟ ως ειδική κατηγορία εργαζομένων από τους περιορισμούς των άρθρων 5 και 6 του   Π.Δ. 164/2004, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις εργαζομένων (π.χ. δασοπυροσβέστες);

2. Σκοπεύουν να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί η καταβολή της μισθοδοσίας σε όσους εργαζόμενους εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις;

Ο ερωτών βουλευτής

Περικλής Κοροβέσης