Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/11/2008

Χαράτσι τραπεζών σε καθημερινές συναλλαγές

Ερώτηση Γρ.Ψαριανού προς τον Υπουργό Ανάπτυξης

Τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες έχουν αυξήσει τα ποσά των προμηθειών τους για πολλές συναλλαγές που πραγματοποιούν οι καταναλωτές. Οι αδικαιολόγητες αυξήσεις ξεπερνούν ακόμα και το 100% και αφορούν τόσο τα καταναλωτικά δάνεια όσο και τις πιστωτικές κάρτες. Τα κέρδη που αποκομίζουν είναι τεράστια. Μόνο το 2007 έβαλαν στα ταμεία τους μέσω προμηθειών στο γκισέ περισσότερα από 2 δισ. Ευρώ.

Ήδη, με δικαστικές αποφάσεις, (μεταξύ των οποίων οι υπ.αριθμ. 3499/2008 και 3956/2008 αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών), έχουν κριθεί τελεσίδικα παράνομοι και καταχρηστικοί καίριοι όροι σε βασικές, καθημερινές συναλλαγές των καταναλωτών με τις τράπεζες. Επιπλέον, στις 24/06/2008 το Υπ. Ανάπτυξης εξέδωσε απόφαση για συμμόρφωση των τραπεζών με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Εντούτοις, οι τράπεζες ,προκειμένου να διατηρήσουν τα υπερκέρδη τους, είτε καθυστερούν να αφαιρέσουν προμήθειες που ήδη έχουν κριθεί παράνομες  είτε βαφτίζουν παλιά «χαράτσια» με άλλα ονόματα, ώστε να συνεχίσουν να τα επιβάλουν στους πελάτες τους. Παράλληλα, αυξάνουν  τα τιμολόγια όσων χρεώσεων δεν έχουν κηρυχθεί παράνομες, όπως αναλήψεις από τα ΑΤΜ, πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ κ.λ.π., ενώ πριν 4 μήνες είχαν δεσμευτεί ότι θα τα  μειώσουν κατά 50%.

Οι καταναλωτές ασφαλώς μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων που έχουν υποχρεωθεί να καταβάλουν σε εφαρμογή των παράνομων τραπεζικών πρακτικών. Ωστόσο, για πρακτικούς λόγους, στις περιπτώσεις που πρόκειται για μικροχρεώσεις, η διεκδίκηση αυτή είναι σχεδόν αδύνατη. Επομένως, ο καταναλωτής αναγκάζεται να επωμιστεί την αυθαιρεσία των τραπεζών.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

•    Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός συμμόρφωσης των τραπεζών με την Υπουργική Απόφαση;

•     Έχει γίνει επίσημος έλεγχος από το Υπουργείο ή την Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να διαπιστωθούν: α)οι παράνομες τακτικές των τραπεζών για την είσπραξη προμηθειών και β) οι αυθαιρεσίες στα ποσοστά των προμηθειών που δεν έχουν καταργηθεί; Αν ναι, πώς θα αντιμετωπιστούν οι παρανομίες και οι αυθαιρεσίες; Αν όχι, πότε προβλέπεται να γίνει;

•    Προτίθεται να καταργήσει  επιπλέον όρους που επιβαρύνουν αδικαιολόγητα τον καταναλωτή, όπως οι προμήθειες για αναλήψεις από ΑΤΜ;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός