Skip to main content.
13/01/2005

Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΝ στα νυχτερινά σχολεία της οδού Μοναστηρίου στη Θεσσαλονίκη

Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΝ στα νυχτερινά σχολεία της οδού Μοναστηρίου

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος, κατά την επίσκεψή του χθες στα νυχτερινά σχολεία της οδού Μοναστηρίου στη Θεσσαλονίκη, συζήτησε με τους μαθητές των σχολείων, οι οποίοι του ανέπτυξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν-λειτουργικά, κτιριακά, επαγγελματικά οικονομικά κ.α.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του 15μελούς συμβουλίου του 5ου ΤΕΕ ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας

Εκ μέρους των μαθητών του 5ου ΤΕΕ θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω και να εκφράσω τη χαρά όλων μας για τη σημερινή επίσκεψή σας στο σχολείο μας.

Μαζί λοιπόν με το καλωσόρισμα, θα ήθελα να σας διατυπώσω και λίγες σκέψεις που αφορούν τη ζωή και λειτουργία μας σ΄ αυτόν εδώ το χώρο.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε κύριε πρόεδρε, είμαστε όλοι εργαζόμενοι μαθητές. Κάθε απόγευμα μετά το πρωϊνό μεροκάματο ερχόμαστε εδώ για ένα δεύτερο νυχτοκάματο.. Από το νυχτοκάματο αυτό δεν ζητούμε χρήματα. Ζητούμε ανθρώπινες συνθήκες. Συνθήκες οι οποίες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν.

Εύκολα παρατηρεί κάποιος ότι το κτίριο που στεγαζόμαστε δεν μοιάζει για σχολείο.

Μας λείπει ο χώρος που στο διάλειμμα θα αναπνεύσουμε καθαρό αέρα και θα ξεκουραστούμε για λίγο.

Οι ελλείψεις υλικών στα εργαστήριά μας είναι καθημερινό φαινόμενο.

Τα επαγγελματικά μας δικαιώματα είναι από ασαφή έως ανύπαρκτα.

Οι συχνές εναλλαγές στη δομή του σχολείου δεν βοηθούν στην καλή λειτουργία του. Ήταν ΤΕΛ με 4 χρόνια σπουδών, έγινε ΤΕΕ με 4,5 χρόνια, τώρα είναι ΤΕΕ με 4 χρόνια και δεν ξέρουμε πώς θα είναι του χρόνου.

Μας αποκλείουν από κάποιους διαγωνισμούς λόγω ηλικίας, π.χ. (Πληροφορικής, Μαθηματικών καθώς και από αθλητικές εκδηλώσεις).

Ο αριθμός των εισακτέων στα ΤΕΙ είναι πολύ μικρός και ταυτόχρονα απογοητευτικός για έναν καλό μαθητή.

Υπάρχει αποκλεισμός εισαγωγής μας από το μηχανογραφικό έντυπο στις σχολές Υπαξιωματικών, Λιμενικού, Αστυνομικών, Πυροσβεστών κ.λπ.

Ακόμη και μια Τράπεζα που βράβευσε φέτος τους άριστους μαθητές, τα εσπερινά ΤΕΕ ήταν αποκλεισμένα.

Οι άσχημες οικονομικές συνθήκες τα τελευταία χρόνια είχαν σαν αντίκτυπο τη διόγκωση του αριθμού των μαθητών στα νυχτερινά σχολεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη έλλειψη αιθουσών διδασκαλίας και στο σχολείο μας.

Πολλοί μαθητές μένουν σε χωριά ή σε μακρινά σημεία της πόλης μας και αναγκάζονται να πάρουν 2 και 3 λεωφορεία και φτάνουν στο σπίτι τους 1 τουλάχιστον ώρα μετά τη λήξη των μαθημάτων. Ο χρόνος ξεκούρασης είναι λίγος.

Κύριε Πρόεδρε,

Κάθε μέρα ξυπνάμε από τα χαράματα για να πάμε στους χώρους δουλειάς μας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τεράστια εργασιακά προβλήματα. Οι περισσότεροι από εμάς εργάζονται χωρίς ένσημα και χωρίς υγειονομική περίθαλψη. Ο φόβος της απόλυσης καθημερινά βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια μας. Ορισμένοι επίσης είναι άνεργοι. Συμβάλουμε με τα μπράτσα μας στη βελτίωση της οικονομίας της χώρας μας. Οι κίνδυνοι ατυχήματος είναι αυξημένοι. Η συμπεριφορά των εργοδοτών μας είναι πολλές φορές προσβλητική και υποτιμητική. Πολλές φορές μας απασχολούν και πέρα από το κανονικό ωράριο που προβλέπουν οι νόμοι, με αποτέλεσμα να αργούμε να έρθουμε στο σχολείο. Συντηρούμε οικονομικά τις οικογένειές μας, τους αδελφούς μας που υπηρετούν τη θητεία τους, τους γονείς μας που καμιά φορά είναι ανίκανοι να εργαστούν, ανήκουμε σε πολύτεκνες οικογένειες, αλλά πολλές είναι και οι περιπτώσεις που η σκιά της ορφάνιας είναι βαριά μέσα στο σπιτικό μας.

Κύριε Πρόεδρε,

Με αυτές τις σκέψεις, τελειώνοντας, θα ήθελα να δεχθείτε ένα μικρό δώρο εκ μέρους όλων των συμμαθητών μου. Σας χαρίζουμε αυτό το στυλό για να θυμάστε τη σημερινή σας επίσκεψη. Σας χαρίζουμε αυτό το στυλό με την ελπίδα ότι μ΄ αυτόν θα συντάσσετε και θα υπογράφετε τις παρεμβάσεις που θέλουμε να κάνετε από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων προς οποιαδήποτε κυβέρνηση. Παρεμβάσεις που θα στοχεύουν αφενός στη βελτίωση των συνθηκών στους χώρους εργασίας μας και αφετέρου στη δημιουργία περιβάλλοντος στο χώρο του σχολείου μας αντάξιο της ευρωπαϊκής φυσιογνωμίας της χώρας μας.

Παρά λοιπόν τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ατενίζουμε με αξιοπρέπεια και αισιοδοξία το μέλλον. Το μέλλον που στηρίζεται στην εργασία, τη γνώση και τον πολιτισμό. Θα δώσουμε λοιπόν τις μάχες που χρειάζονται. Θα παλέψουμε για έναν κόσμο που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και την ειρήνη. Έναν κόσμο που δεν θα έχει επιδίωξη και στόχο τα οικονομικά κέρδη, αλλά το δικαίωμα στο να ονειρευόμαστε ελεύθεροι.

Σας ευχαριστούμε,
Ο Πρόεδρος του 15μελούς»