Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/11/2008

Θα αναγνωριστεί η ελεύθερη συμβίωση ομοφύλων μέσω της ρύθμισης κληρονομικών θεμάτων; || Απάντηση της Κομισιόν στον ευρωβουλευτή Δ.Παπαδημούλη

Η Κομισιόν προαναγγέλλει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα ρυθμίσει εντός της περιόδου 2009 -2010 τα θέματα ελεύθερης κυκλοφορίας, διαμονής και κληρονομικών και άλλων δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών (γάμος ή αναγνωρισμένη συμβίωση), που μπορεί να οδηγήσει σε έμμεση αναγνώριση του γάμου ή της ελεύθερης συμβίωσης ομοφύλων σε όλες τις χώρες της Ευρ. Ένωσης. Αυτή την σημαντική ανακοίνωση, η οποία ασφαλώς θα κινητοποιήσει τις διεκδικήσεις για ισονομία του κινήματος των ομοφυλόφιλων σε όλη την Ευρώπη, έκανε ο Επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις κ. Μπαρό απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτηση του αναφερόταν σε απάντηση της Κομισιόν σε προηγούμενη σχετική ερώτησή του, σύμφωνα με την οποία «η Επιτροπή έχει επίγνωση των νομικών και πρακτικών δυσχερειών που μπορεί να προκύψουν όταν ζεύγος ομοφύλων μετοικεί σε κράτος μέλος άλλο από εκείνο στο οποίο έχει τελεστεί ο γάμος» και ζητούσε από την Επιτροπή να λάβει μέτρα για την άρση των προαναφερόμενων δυσχερειών δεδομένου ότι η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων αποτελεί θεμελιώδη αρχή του κοινοτικού δικαίου.

Η Επιτροπή, στην απάντησή της, αναγνωρίζει ότι τα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει γάμο ή ελεύθερη συμβίωση έχουν περιορισμένα δικαιώματα εφόσον μετοικήσουν σε άλλο κράτος- μέλος από αυτό που έχει τελεστεί ο γάμος.

 Όπως επισημαίνει ο Επίτροπος κ. Μπαρό: «Αρκετές από τις άλλες δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν όταν ένα παντρεμένο ζευγάρι ομοφύλων μετοικήσει σε άλλο κράτος μέλος από αυτό στο οποίο έχει τελεστεί ο γάμος, συνδέονται με τις διαφορές των νομοθετικών πλαισίων που αφορούν περιουσιακά θέματα, τα οποία προκύπτουν από τέτοιου είδους ενώσεις. Αυτά τα προβλήματα δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2004/38/EΚ και η Επιτροπή τα διαχειρίζεται στο πλαίσιο των εργασιών της σχετικά με τις συνέπειες του γάμου και άλλων μορφών ένωσης στα περιουσιακά θέματα, καθώς και σε θέματα κληρονομίας και διαθήκης.»

Για να λύσει αυτό το ζήτημα «Η Επιτροπή προς το παρόν ετοιμάζει μια πράξη για το εφαρμοστέο δίκαιο, για τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων, καθώς και για την αναγνώριση και την εφαρμογή των αποφάσεων σε θέματα κληρονομίας και διαθήκης, η έκδοση της οποίας αναμένεται το 2009. Επιπλέον, τον Ιούλιο 2006, η Επιτροπή εξέδωσε ένα πράσινο βιβλίο σχετικά με τη ρύθμιση της σύγκρουσης νόμων όσον αφορά περιουσιακές σχέσεις συζύγων, καθώς και το ζήτημα της διεθνούς δικαιοδοσίας και της αμοιβαίας αναγνώρισης, με σκοπό να παρουσιάσει το 2010 μια σχετική πρόταση κανονισμού.»

To Γραφείο Τύπου