Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/04/2006

Ο Ν.Βούτσης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «105,5 στο ΚΟΚΚΙΝΟ» σχετικά με τον νόμο για την αποτροπή συγκέντρωσης των Μέσων, μεταξύ άλλων επισήμανε:

«Το παιχνίδι παίχτηκε - και φαίνεται ότι χάθηκε - με τις γνωστές γνωμοδοτήσεις της Ε.Ε., που προκάλεσαν οι νεοφιλελεύθερες ελίτ και συγκεκριμένα συμφέροντα που θίγονταν από τις συνταγματικές πρόνοιες. Η κυβέρνηση, μέχρι τότε, φαινόταν διατεθειμένη να αντισταθεί και να διαμορφώσει προϋποθέσεις για ένα νέο τοπίο στα ΜΜΕ.

Τώρα είμαι υποχρεωμένος να πω, καθώς οι κυβερνητικοί παράγοντες κινούνται πλέον ευθέως με βάση τις ντιρεκτίβες της Ε.Ε., δηλαδή, καθώς οι δημόσιες συχνότητες της ενημέρωσης και το πολιτισμικό προϊόν έχουν περάσει απολύτως στα όρια και τις δικαιοδοσίες του οικονομικού ανταγωνισμού και στους ασύδοτους νόμους της οικονομικής ολιγαρχίας, ότι αυτό το οποίο φέρνουν ως πρόταση νόμου είναι, δυστυχώς, μια τακτοποίηση και μια νομιμοποίηση της μέχρι τώρα ασυδοσίας.

Ακόμα και για τη συζήτηση για τον αριθμό των σταθμών εθνικής εμβέλειας, είναι σαφές ότι υπακούει στα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο πολυετές ασύδοτο τοπίο και - όπως και τα ποσοστά ιδιοκτησίας και οι μέθοδοι μέτρησης για τη συγκέντρωση - δεν μπορούν να αγγίξουν και να διαλύσουν τις ήδη υπάρχουσες σχέσεις οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής.

Όταν νομοθετείται το 100% της ιδιοκτησίας για να φύγουμε από την υποκρισία των off shore, φεύγουμε μεν από την υποκρισία των off shore, αλλά πέφτουμε στον κυνισμό των επιχειρηματιών του 100% που θα ελέγχουν και θα συγκεντρώνουν έντυπο Τύπο, τηλεόραση, ραδιόφωνο κ.λ.π. Κι αυτό πλέον θα είναι με την αγιαστούρα του κράτους.

Όλες οι ρυθμίσεις του νόμου, ακόμα κι αυτές που εμφορούνται από τις καλύτερες των προθέσεων, στον βαθμό που περιορίζονται και αποδέχονται αυτόν τον περιορισμό στα πλαίσια του οικονομικού και μόνο ανταγωνισμού, χωρίς κανένα περιθώριο πλέον το Κράτος, το Δημόσιο, το Σύνταγμα να βάλει αυτά τα όρια και τους φραγμούς για να πειθαρχήσουν, εν πάση περιπτώσει, στο περιεχόμενο έστω αναμετάδοσης που κάνουν τα μέσα, οδηγούν σε αναπαραγωγή των αδιεξόδων. Στο βαθμό που έχει ευνουχιστεί αυτή η διαδικασία η δημόσια, και με τις καλύτερες ακόμα των προθέσεων, το παραγόμενο προϊόν κινείται εκ των πραγμάτων στα πλαίσια της νομιμοποίησης των δεδομένων της ασυδοσίας της 15ετίας.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου