Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/11/2008

Επίσκεψη στη Χίο και περιοδεία με κλιμάκιο του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ στο Νοσοκομείο Χίου, στις κρατικές φυλακές, στο λιμάνι της Χώρας και στην περιοχή του Κάμπου πραγματοποίησε την Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η Άννα Φιλίνη επεσήμανε τα εξής:

- Οξυμμένα ζητήματα από την έλλειψη επάρκειας νοσηλευτικού δυναμικού αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Χίου. Παρά τις υψηλού επιστημονικού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχει, ο οργανισμός του νοσοκομείου παραμένει ουσιαστικά με το ίδιο δυναμικό από το 1986, όταν ξεκίνησε με δύο κλινικές, ενώ σήμερα διαθέτει οκτώ κλινικές. Και στη Χίο η δημόσια υγεία αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο.

- Στις κρατικές φυλακές Χίου η ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης αποτελεί καίριο ζήτημα. Από 70-80 κρατούμενους σε κανονικές συνθήκες, σήμερα οι φυλακές κρατούν 143 φυλακισμένους, ενώ έχουν φτάσει κατά καιρούς και πάνω από 180. Οι συνθήκες του ιατρείου των φυλακών παραμένουν εξαιρετικά κακές. Επιτακτική είναι η ανάγκη να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις σε επιστημονικό προσωπικό: κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί. Τα σεμινάρια των κρατουμένων έχουν από καιρό σταματήσει λόγω έλλειψης χώρου.

- Το ακτοπλοϊκό πρόβλημα του νησιού, όπως και των άλλων νησιών του Βορείου Αιγαίου, παραμένει οξυμμένο, ιδιαίτερα τον χειμώνα. Η τακτική και σύντομη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Χίου με την κεντρική και βόρεια Ελλάδα καθώς και η ανάγκη μόνιμης σύνδεσης των νησιών του Αιγαίου μεταξύ τους, μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με τη λειτουργία ενός δημόσιου φορέα υπό κοινωνικό έλεγχο.

- Απειλή για το περιβάλλον της Χίου αποτελεί η σχεδιαζόμενη υπερμεγέθης τουριστική μονάδα στην περιοχή του Κορακάρη της Χίου, όπου βρίσκεται και η κύρια υδατολεκάνη του νησιού. Ιδιαίτερη φροντίδα απαιτείται για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής παράδοσης της Χίου και ιδιαίτερα για την περιοχή του Κάμπου, όπου τα μοναδικής αξίας γενοβέζικα αρχοντικά απαιτούν σε πολλές περιπτώσεις άμεση συντήρηση προκειμένου να μην καταρρεύσουν. 

To Γραφείο Τύπου