Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/11/2008

Συνέντευξη Δ.Παπαδημούλη στο ραδιόφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ για τα μέτρα της Κομισιόν και την κυβερνητική πολιτική

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στο ρ/σ Αντέννα 97,2 (Στ.Μονεμβασιώτη) για τις πολιτικές εξελίξεις, δήλωσε μεταξύ άλλων:

Για τα μέτρα της Κομισιόν

Ο κ. Μπαρόζο δεν προτείνει αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού ούτε κατά ένα ευρώ. Δεν γίνεται να υπάρξουν ευρωπαϊκές επενδύσεις και κοινή ευρωπαϊκή απάντηση με λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ της Ευρ. Ένωσης στα κοινοτικά ταμεία. Δεύτερον, δεν προτείνει ουσιαστικά μείωση των επιτοκίων της Ευρ.Κεντρική Τράπεζα, γιατί διατηρείται το ανεξέλεγκτο της από την Κομισιόν. Τρίτον, υπάρχουν κορυφαίοι οικονομολόγοι τονίζουν ότι ο «κορσές» του Συμφώνου Σταθερότητας πρέπει να μπει στην άκρη. Ο ίδιος ο Πρόντι -ο προηγούμενος του Μπαρόζο σʼ αυτό το πόστο- έχει αποκαλέσει αυτό το Σύμφωνο «ηλίθιο», γιατί κοιτάει μην ξεφύγει ο πληθωρισμός, την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται τόνωση της ανάπτυξης. Αντίθετα, έχουμε ένα καλάθι με ψίχουλα, το οποίο θα εμφανιστεί ως μια γενναιόδωρη παρέμβαση από τον κ. Μπαρόζο, που θέλει να κάνει ρεκλάμα της δικής του υποψηφιότητας για να ανανεώσει τη θητεία του.

Παρόλʼ αυτά, το πακέτο Μπαρόζο περιέχει μέσα ιδέες που είναι πολύ πιο μπροστά από το πακέτο Καραμανλή-Αλογοσκούφη. Για παράδειγμα η μείωση του ΦΠΑ: ο κ. Μπράουν και ο κ. Ντάρλινγκ -που δεν είναι αριστεροί- αύξησαν την άμεση φορολόγηση των πλουσίων και μείωσαν το ΦΠΑ κατά 2,5%. Ο κ. Θαπατέρο έφτιαξε ένα πολύ γενναιόδωρο πακέτο για να στηρίξει τον χειμαζόμενο ισπανικό τουρισμό. Στην Ελλάδα το δίδυμο Καραμανλή-Αλογοσκούφη έβαλε πρόσθετο φορολογικό πακέτο 5,5 δις τον Σεπτέμβριο. Στον προϋπολογισμό για το 2009 προβλέπει αύξηση φορολογικών εσόδων 7 δις ευρώ. Αντί να ρίξει ρευστό στην αγορά που στεγνώνει, την αρμέγει και επιπλέον μειώνει τις δημόσιες επενδύσεις κατά ένα δις ευρώ, την ώρα που παντού στον κόσμο, ακόμη και ορκισμένοι νεοφιλελεύθεροι ρίχνουν κρατικό χρήμα, για να προστατεύσουν από τις απολύσεις, την ύφεση, τη μείωση του εισοδήματος.

Για την ακρίβεια & την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ

Στην Ελλάδα έχουμε πληθωρισμό 30% πάνω από την ευρωζώνη, παρότι έχουμε πολύ χαμηλά μεροκάματα και μισθούς, γιατί τα καρτέλ φουσκώνουν τις τιμές. Χθες έπεσε επιτέλους -μετά από χρόνια- μια γερή καμπάνα στην SHELL και την BP για το καρτέλ στα καύσιμα. Υπάρχουν καρτέλ παντού, στο γάλα, τα τρόφιμα, τις τράπεζες, τα καύσιμα, την ακτοπλοΐα. Όλα αυτά τα πληρώνει ο κοσμάκης. Η Ελλάδα είναι μια πολύ ακριβή χώρα, με πολύ χαμηλές αμοιβές για μισθωτούς και συνταξιούχους, με χάλια δημόσια οικονομικά και άθλιο κοινωνικό κράτος. Αυτό θέλει «αντινόμπελ» οικονομίας για να το πετύχει κανείς. Ο κ. Αλογοσκούφης, αντί να παινεύεται μαζί με τον κ. Καραμανλή ότι τα έκαναν όλα καλά, ας δει τι κάνουν οι συνάδελφοί του υπουργοί στην ευρωζώνη. Στην Βρετανία αυξάνουν την φορολογία στο 45 % γιʼ αυτούς που έχουν εισόδημα πάνω από 100-150.000 ευρώ το χρόνο. Αντίθετα ο κ. Αλογοσκούφης μειώνει για τους πλούσιους τη φορολογία στο 25%. Δηλαδή ένα ζευγάρι που δουλεύει 25 χρόνια και έχει οικογενειακό εισόδημα 2.500-3.000 ευρώ πληρώνει φόρο με συντελεστή φορολογίας 37-38% και ο μεγαλοκεφαλαιούχος ή ο πολύ πλούσιος πληρώνει με συντελεστή 25%.

To Γραφείο Τύπου