Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/04/2006

Δημοσίευση της Προκαταρτικής Έκθεσης της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση καταγγελιών για παράνομες απαγωγές, μεταφορές και φυλακίσεις υπόπτων για τρομοκρατική δράση στο έδαφος χωρών-μελών της Ε.Ε. από τη CIA

Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες που είχαν γίνει εδώ και πολλούς μήνες και από τον ΣΥΝ, για τις μυστικές πτήσεις της CIA στην Ευρώπη, δια των οποίων μεταφέρθηκνα παράνομα κρατούμενοι στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας της κυβέρνησης Μπους. Η αναφορά της Έκθεσης σε πάνω από 1000 πτήσεις δείχνει ότι επρόκειτο για οργανωμένη, μεγάλων διαστάσεων επιχείρηση, η οποία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συνεργασία ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Υπενθυμίζουμε ότι, μεταξύ των αεροδρομίων που χρησιμοποίησε η «CIA AIR», έχει αναφερθεί και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Τα στοιχεία αυτά συνιστούν ντροπή για τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών που ανέχθηκαν ή συνεργάστηκαν στην ωμή αυτή παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στην κατάλυση του Διεθνούς Δικαίου για τις πτήσεις.

Μετά τη δημοσίευση της Έκθεσης αυτής αλλά και ανάλογων διαπιστώσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται άλλο «πίσω από το δάχτυλό της». Οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να ενημερώσει τη Βουλή, δίνοντας όλα τα στοιχεία που διαθέτει γύρω από τη θλιβερή και άκρως ανησυχητική αυτή υπόθεση.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου