Skip to main content.
17/11/2008

Συνέντευξη του Ανδρέα Καρίτζη στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στον Θωμά Τσάτση

-Τι προτιμάτε; Να γίνουν οι εκλογές για τη Βουλή πριν από τις ευρωεκλογές ή το αντίθετο;

Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο το μόνο που προτιμάμε είναι η ανατροπή της πολιτικής που ακολουθείται τόσα χρόνια στη χώρα και σε ολόκληρο τον κόσμο και μας έχει φέρει ως εδώ. Το θέμα δεν είναι πότε θα γίνουν οι εκλογές αλλά αν θα καταγράψουν μια ριζική αλλαγή των συσχετισμών δύναμης ώστε να μπει η χώρα σε μια ριζικά διαφορετική πορεία.

-Μήπως ο ΣΥΝ καλλιεργεί μεγάλες προσδοκίες όταν ζητά αριστερή διακυβέρνηση; Προσπαθεί να φτάσει κάτι που βρίσκεται ψηλά για το μπόι του; 

Δεν ζητάμε κάτι για τον εαυτό μας. Με αίσθημα ευθύνης καταθέτουμε την άποψή μας για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Και λέμε ένα απλό πράγμα: η αιτία των αδιεξόδων είναι ο πυρήνας της εφαρμοζόμενης πολιτικής από τα κόμματα του δικομματισμού. Για να αλλάξει η ζωή των εργαζομένων και της νεολαίας πρέπει να πάρουν οι ίδιοι τα πράγματα στα χέρια τους και να επιβάλουν μια πολιτική που θα εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα. Μια κυβέρνηση της αριστεράς θα είναι δική τους υπόθεση και εμείς απλώς υπηρετούμε μια τέτοια προοπτική. Καταθέτουμε προτάσεις συγκεκριμένες για το τώρα και το αύριο και ενισχύουμε με κάθε τρόπο τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας. Το πόσο εφικτό είναι να αλλάξουμε τα δεδομένα εξαρτάται από την έκβαση της πάλης. Όμως, να είστε σίγουρος ότι οι άνθρωποι έχουν μια τάση να μας εκπλήσσουν και τα πράγματα έχουν την ιδιοτροπία να μην βολεύονται στο τώρα. Πριν αλλάξουν τα πράγματα δεν φαίνεται πιθανό, όμως έχει συμβεί πολλές φορές στην ιστορία.   

-Εάν βγει πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, όπως καταγράφεται μέσω των δημοσκοπήσεων εδώ και δύο μήνες, είναι πολύ πιθανό να έχει την ανάγκη ενός άλλου κόμματος για να κυβερνήσει. Πόσες εκλογικές αναμετρήσεις πρέπει να γίνουν για να πει ο ΣΥΝ το «ναι» στη συνεργασία;

Το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται ως ένα γαϊτανάκι μεταξύ των κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης. Το πρόβλημα δεν είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης αλλά το τι είδους κυβέρνηση θα είναι αυτή. Σε όλα τα κορυφαία συγκρουσιακά ζητήματα που δίχασαν την ελληνική κοινωνία η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην απέναντι όχθη από τους εργαζόμενους, τη νεολαία, την αριστερά αλλά και τον ίδιο τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Πώς είναι δυνατόν να προκύψει κάποια συνεργασία όταν έχουμε διαφορετικά πολιτικά σχέδια και αντίληψη για την κοινωνία; Έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες, αλλά και τις μελλοντικές γενιές να αγωνιστούμε για τη ριζική αλλαγή της πορείας της χώρας και να μην επιτρέψουμε το ψαλίδισμα της ελπίδας μόνο και μόνο για να προκύψει μια κυβέρνηση «μιά από τα ίδια». Δεν πιστεύουμε ότι η μοίρα του ελληνικού λαού είναι αυτή και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τελειώσει ο φαύλος κύκλος του δικομματισμού.   

-Γιατί δεν ξεκινάει ένας διάλογος όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ; Και ας μη βγάλει κάπου;

Ο διάλογος των πολιτικών δυνάμεων είναι καθημερινός μέσα και έξω από τη Βουλή. Εμείς καλούμε όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για κοινή δράση ώστε να ανασχεθεί η κυβερνητική πολιτική. Αυτό επιτάσσει η εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων. Η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι από αδιάφορη ως εχθρική. Τα γενικά και αόριστα καλέσματα για διάλογο είναι επικοινωνιακά παιχνίδια που δεν αφορούν τη ζωή των πολιτών αλλά το άγχος του ΠΑΣΟΚ να πάρει πάλι την εξουσία.

-Υπάρχει και το ενδεχόμενο πολλοί από εκείνους που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, να γυρίσουν στη θαλπωρή του κόμματος που θα τους απαλλάξει από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν είναι κίνδυνος αυτός για τον ΣΥΝ και τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ;

Όπως σας είπα, με μεγάλη υπευθυνότητα λέμε ένα μεγάλο «ναι» στις ελπίδες των εργαζόμενων και της νεολαίας και καταθέτουμε τη δική μας απάντηση στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Έχουμε την εκτίμηση ότι ολοένα διερυνόμενα τμήματα του πληθυσμού αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο έτσι και χρειάζεται ριζική ανατροπή της πορείας της χώρας. Αυτή την πεποίθηση προσπαθούμε να ενισχύσουμε και να εκφράσουμε. Γιʼ αυτό λέμε «όχι» σε κυβερνήσεις που μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού. Αγωνιζόμαστε για πραγματικές λύσεις. Η επίφαση λύσης υπάρχει. Είναι το ΠΑΣΟΚ που φροντίζει καθημερινά να διαβεβαιώνει ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια. Όποιος θέλει απλώς να νομίζει ότι κάτι κάνει μπορεί να στηρίξει απευθείας το ΠΑΣΟΚ. Δεν χρειάζεται να μεσολαβήσουμε εμείς.

-Ο ΣΥΝ πόσες διαφορετικές απόψεις αντέχει;

Είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις που με γνήσιο ενδιαφέρον προσπαθούν να βοηθήσουν την κοινή μας υπόθεση. Οι διαφορετικές απόψεις λειτουργούν ενισχυτικά στο βαθμό που δεν «θολώνουν» τη δημόσια εκπομπή των συλλογικών μας αποφάσεων και το σαφές στίγμα του χώρου μας στα κρίσιμα θέματα που με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο έχουμε προσδιορίσει.   

-Υπάρχει περίπτωση «διαρχίας» μετά τις εκλογές; Άλλος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας στον ΣΥΡΙΖΑ και άλλος στον ΣΥΝ; 

Η ριζοσπαστική αριστερά δεν είναι αρχηγοκεντρική και ως εκ τούτου ούτε σήμερα υπάρχει διαρχία, αλλά διακριτοί ρόλοι. Η συμφωνία που υπάρχει από τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα είναι ότι στις εκλογές ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ είναι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. 

-Μήπως ήρθε η ώρα του «απογαλακτισμού» για τον Αλέξη Τσίπρα;

Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είναι ένας πολιτικός με βάθος και σπάνια ποιότητα. Δεν έχει ανάγκη να απογαλακτιστεί από κανέναν γιατί έχει τη δική του προσωπικότητα.