Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/11/2008

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, υπό τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, επισκέφθηκε σήμερα το κέντρο κράτησης μεταναστών Σάμου. Μετά την επίσκεψη η Αγγελική Παπάζογλου, μέλος της ΚΠΕ και του τμήματος δικαιωμάτων του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επισκεφθήκαμε σήμερα το “πρότυπο ” κατά την Κυβέρνηση κέντρο κράτησης μεταναστών στη Σάμο το οποίο δεν έχει ακόμη, όπως άλλωστε όλα τα κέντρα, κανονισμό λειτουργίας και το οποίο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι σε αυτό, αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του αυξανόμενου αριθμού αλλοδαπών.

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα κέντρο χωρητικότητας 280 ατόμων που στεγάζει ως και 500 με 600 άτομα, ακόμη και στα τσιμεντένια και υγρά προαύλια. Τεράστιο είναι το πρόβλημα κατά την ιατρική εξέταση των αλλοδαπών, τόσο μέσα στο κέντρο κράτησης, όσο και κυρίως, στο Νοσοκομείο της  πόλης λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού και της μη τήρησης ιατρικού πρωτοκόλλου. Η ενημέρωση γίνεται από δικηγόρους ελλείψει τακτικού μεταφραστή, ενώ οι αλλοδαποί αποφεύγουν να αιτηθούν πολιτικού ασύλου καθώς αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη παραμονή στο κέντρο. Τέλος, το ζήτημα των ανήλικων ασυνόδευτων που μεταφέρονται στη Μυτιλήνη είναι μεγάλο και τελεί υπό νομικό κενό.

Για αυτούς, και άλλους γενικότερους λόγους, ζητάμε την κατάργηση των κέντρων κράτησης και την αντικατάστασή τους από ανοιχτές δομές υποστήριξης στους μετανάστες».

To Γραφείο Τύπου