Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/11/2008

Αποσπάσματα από την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα στη Σάμο

Για την κυβέρνηση

Αναφέρομαι στην κυβέρνηση, ενώ δεν θα έπρεπε.

Η πραγματική κυβέρνηση είναι οι τράπεζες, που δίνουν οδηγίες στον κ. Αλογοσκούφη. Και τα μοναστήρια, που δίνουν οδηγίες σε περισσότερους από έναν υπουργούς. Οι τράπεζες συντάσσουν τον προϋπολογισμό, διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα και διαμορφώνουν την οικονομική πολιτική. Και τα μοναστήρια δείχνουν τι σημαίνει αποτελεσματική διακυβέρνηση. Η μόνη στιγμή που ο κρατικός μηχανισμός συντονίστηκε και λειτούργησε αποτελεσματικά, η μόνη στιγμή που τα υπουργεία συνεννοήθηκαν μεταξύ τους, η μόνη στιγμή που οι κρατικές υπηρεσίες κινήθηκαν έγκαιρα, ήταν για να εξυπηρετηθεί η Μονή Βατοπεδίου. Αν θέλουν να παριστάνουν ότι κυβερνάνε, ο κ. Καραμανλής και ο κ. Αλογοσκούφης, ας αφήσουν μούσια και ας κυκλοφορούν με ράσα, γιατί τον δρόμο της αποτελεσματικής διακυβέρνησης τον δείχνουν οι καλόγεροι.

Για τον Προϋπολογισμό

Η κυβέρνηση καταθέτει έναν προϋπολογισμό ο οποίος

•    Συνεχίζει και κλιμακώνει την σκληρή λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις, σε μια περίοδο που τα εισοδήματα αυτά καταρρέουν από τον υψηλό πληθωρισμό και την καλπάζουσα ακρίβεια.

•    Προβλέπει  απόλυτη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ (- 8,8%), πράγμα που θα επιφέρει τη χαριστική βολή στην ανάπτυξη.

•    Καθηλώνει τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ, την ώρα που οι ανάγκες και τα προβλήματα  σε αυτούς τους χώρους παίρνουν όλο και πιο εκρηκτικές διαστάσεις.

•    Διατηρεί σε υπέρογκα ύψη τις δαπάνες για άμυνα και εξοπλισμούς, οι οποίες, είναι εφάμιλλες σχεδόν των δαπανών για την Παιδεία και υψηλότερες από τις δαπάνες για την Υγεία. Σε εμπόλεμη κατάσταση βρίσκεται, άραγε, η χώρα και δεν το γνωρίζουμε;

Για το ΠΑΣΟΚ

Θα ήθελα να αναφερθώ αναλυτικά στις προτάσεις του κ. Παπανδρέου για την σημερινή κατάσταση. Δυστυχώς δεν γίνεται να το κάνω. Γιατί τέτοιες θέσεις δεν υπάρχουν. Από την ώρα που είδε έναν-έναν τους τραπεζίτες, δέκα λεπτά με τον έναν, είκοσι με τον άλλον, δύο ώρες με τον κ. Βγενόπουλο, τίποτε συγκεκριμένο δεν έχει κατατεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση. Μόνο καλές προθέσεις, συνθήματα από την εκστρατεία του Ομπάμα και μείωση φορολογικών συντελεστών για όλους. Και φυσικά η δουλειά για τους νέους χωρίς εργοδοτική ασφαλιστική εισφορά. Μια Θατσερικής έμπνευσης ανοιχτή υπονόμευση των εργασιακών σχέσεων. Που ο κ. Παπανδρέου κουβαλάει μαζί του από εκείνη την περίφημη ομιλία στο Λαύριο.  

Τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ, που αυτοδιαφημίζονται ως υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις με σχέδιο και όραμα, αποδεικνύουν μπροστά στην κρίση ότι δεν έχουν ούτε σχέδιο ούτε όραμα ούτε πολιτικές προτάσεις. Το μόνο που έχουν είναι τρόπους να ξεφεύγουν στον δημόσιο χώρο και να ακούγονται ευχάριστα στους αφελείς και τους απαθείς.

Για τις προτάσεις της Αριστεράς

Μας λένε ότι η Ριζοσπαστική αριστερά δεν έχει προτάσεις. Ότι είμαστε ανεύθυνοι και παραμένουμε προσκολλημένοι στην άρνηση. Γι αυτό, εδώ στην Σάμο, θα καταθέσω άλλη μια φορά τις προτάσεις μας. Όχι για να τις ακούσουν τα κόμματα εξουσίας. Αλλά για να καταλάβει ακόμα περισσότερος κόσμος, ότι η έξοδος από την κρίση είναι πρώτα από όλα στο χέρι της κοινωνίας.

Πρώτον. Ζητάμε δημόσιο έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας.

Να δουλέψει για το δημόσιο συμφέρον και να σπάσει το καρτέλ των τραπεζιτών. Ζητάμε να φτιαχτούν δημόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού, που θα στηρίξουν τις μικρές επιχειρήσεις, και θα  προωθήσουν προγράμματα κατοικίας, έξω από τον κύκλο της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας. Με πολύ λιγότερα από 28 δισεκατομμύρια, η κοινωνία μπορεί να στηριχτεί πολύ πιο αποτελεσματικά απέναντι στην κρίση. Και ταυτόχρονα να μπει ένα τέλος στην απίστευτη τραπεζική αυθαιρεσία, στις καταχρηστικές πρακτικές, στην παρανομία.

Δεύτερον. Ζητάμε να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός. ΝΑ μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες και να φορολογηθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα έχουν ωφεληθεί σε εξοργιστικό βαθμό, λεηλατώντας την κοινωνία. Και να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις. ΝΑ υπάρξει ένα σχέδιο στήριξης των μικρών επιχειρήσεων. Και ένα σχέδιο διασφάλισης και δημιουργίας θέσεων σταθερής και μόνιμης απασχόλησης.

Τρίτον. Ζητάμε να υπάρξει μια στροφή στην κοινωνική πολιτική. Ώστε να αντισταθμίζονται οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Να καλυφθούν οι κενές θέσεις στους τομείς της υγείας, της δημόσιας παιδείας και των κοινωνικών υπηρεσιών. ΝΑ υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, όχι με βάση τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ας το πάρουν απόφαση.

Το μοντέλο ανάπτυξης που τόσα χρόνια μας πουλούσαν ως το μόνο εφικτό, το μοντέλο που δουλεύει μόνο για την συσσώρευση κέρδους έχει χρεοκοπήσει.

Σήμερα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Αυτές είναι οι προτάσεις της Αριστεράς που βγάζουν τον τόπο από το αδιέξοδο και τον βάζουν σε μια άλλη ριζικά διαφορετική πορεία. Και είναι πιο ώριμες και πιο ρεαλιστικές στις σημερινές συνθήκες σε σχέση με την αμήχανη και δογματική εμμονή της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ σε χρεοκοπημένες συνταγές. Όποιος θέλει ας τοποθετηθεί δημόσια.

Εμείς ένα έχουμε να τους πούμε. Με τηλεοπτική σκηνοθεσία δεν γίνεται κυβέρνηση. Ούτε με δημόσιες σχέσεις και με αμνησία γίνεται αντιπολίτευση.

To Γραφείο Τύπου