Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/11/2008

Σχετικά με την έκθεση της ΔΟΕ για μείωση του εισοδήματος 1,5 δις εργαζομένων το 2009 κατά 0,5%, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ σε ομιλία του σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Μοσχάτο για την οικονομική κρίση, ανέφερε τα εξής:

Λόγω της οικονομικής κρίσης, θα αυξηθεί το 2009 στη χώρα μας η ανεργία κατά 100.000 ανέργους και θα μειωθούν τα εισοδήματα κατά 3%.

«Από την έκθεση της ΔΟΕ προκύπτει εξ αναλογίας, ότι για τη χώρα μας το 2009 θα έχουμε αύξηση της ανεργίας κατά 100.000 ανέργους και μείωση του εισοδήματος των εχόντων εισόδημα μέχρι 1500 ευρώ το μήνα κατά 3%. Κι αυτό θα συμβεί γιατί - λόγω της κατάστασης και της διάρθρωσης της οικονομίας της χώρας μας - για κάθε 1% που θα πέφτει το ΑΕΠ θα προστίθενται 50.000 άνεργοι και θα μειώνεται το εισόδημα των εχόντων μεσαία και χαμηλά εισοδήματα κατά 1,5%.

Εάν πάρουμε υπόψη, ότι το ΑΕΠ της χώρας μας θα αυξηθεί το 2009 κάτω από το 2%, και το πώς μεταφράζεται αυτή η μείωση των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ σε σχέση με πέρσι, συμπεραίνουμε ότι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες και επαγγελματίες, όπως και ολόκληρη η γενιά των 700 ευρώ, θα είναι τα μεγάλα θύματα της οικονομικής κρίσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει να μην ξέρει πού πατάει και πού πηγαίνει. Αντί να στηρίξει τα θύματα της κρίσης με μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων τους, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, τους δίνει ψίχουλα, ενώ για τους τραπεζίτες έβγαλε ως άσσο από το μανίκι της 28 δις ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε διαρκείς μαζικούς και δυναμικούς αγώνες, για να μην πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης που προκάλεσαν οι τραπεζίτες και το κεφάλαιο».

To Γραφείο Τύπου