Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/11/2008

Αποσπάσματα από την ομιλία του Προέδρου του Συνασπισμού Αλ.Τσίπρα στην εκλογική διάσκεψη του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Βερολίνο

Τα πολιτικά μας ντοκουμέντα καταδεικνύουν ότι υπάρχει μια ευρύτατη πολιτική σύμπτωση και κυρίως καταγράφουν την προσπάθεια για την ολοκλήρωση μιας συγκροτημένης στρατηγικής για τη βαθιά δημοκρατική ανασυγκρότηση της Ευρώπης και τη μετατροπή της σε παράγοντα παγκόσμιας ειρήνης, συνεργασίας και αλληλεγγύης με όλους τους λαούς της γης.

•    Μαζί με το κίνημα των εργαζομένων αντισταθήκαμε στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα του Συμφώνου Σταθερότητας, στην Οδηγία Μπολκενστάϊν, στην στρατηγική της Λισσαβόνας, στην διογκούμενη κοινωνική επισφάλεια, στις απολύσεις και στις χωρίς όριο ιδιωτικοποιήσεις.

•    Μαζί με το αντιπολεμικό και ειρηνιστικό κίνημα βρεθήκαμε με τους λαούς που στο πρόσφατο παρελθόν δέχτηκαν άνανδρες πολεμικές επιθέσεις. Με τους λαούς της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, τους λαούς των Βαλκανίων του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

•    Σταθήκαμε πάντα με την πλευρά της ειρήνης και υποστηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις την ανάγκη του διαλόγου για την επίλυση των διαφορών.

•    Μαζί με τις οικολογικές οργανώσεις στηρίξαμε όλες τις προσπάθειες για να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος που προκαλείται από την αλόγιστη κατασπατάληση πόρων που επιβάλλει το σύγχρονο μοντέλο κατανάλωσης, ένα μοντέλο κομμένο και ραμμένο στον βαθύτατο ταξικό χαρακτήρα των σημερινών καπιταλιστικών κοινωνιών, όπου κάθε πολιτική τους επιλογή διευρύνει το χάσμα ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους και βιάζει το φυσικό περιβάλλον.

•    Μαζί με τους νέους και τις νέες υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα τους στη μόρφωση, το δημόσιο πανεπιστήμιο και εναντιωθήκαμε στη συνολική αποδόμηση που προωθείται από τις κατευθύνσεις της Μπολόνια.

•    Μαζί με τους μετανάστες και τις μεταναστευτικές οργανώσεις παλεύουμε για το δικαίωμά τους σε μια αξιοπρεπή ζωή για μια ανοιχτή Ευρώπη για ίσα δικαιώματα σε όλους όσους κατοικούν στην Ευρώπη.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες. Όλοι μας περνάμε από τις ίδιες διαδρομές Όμως το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και η εμπειρία μας μέσα στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς μας έχουν πείσει ότι, παρά τις δυσκολίες, για όλους εμάς δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο ο δρόμος της ενότητας  μέσα από τη διαφορετικότητα.

Ας αλλάξουμε την Ευρώπη.

Όλοι μαζί μπορούμε.