Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/12/2008

Κομισιόν: Eφικτή η χρηματοδότηση προγραμμάτων πρόληψης και καταπολέμησης των ναρκωτικών από το ΕΣΠΑ 2007- 2013 εφόσον ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές || Απάντηση του Επιτρόπου Σπίντλα στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Θετική ως προς την δυνατότητα χρηματοδότησης προγραμμάτων πρόληψης και καταπολέμησης των ναρκωτικών  από το ΕΣΠΑ 2007-2013, εφόσον κάτι τέτοιο ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές  εμφανίζεται ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Σπίντλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, με  την ερώτησή του, ζητούσε να πληροφορηθεί  εάν τα κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ καθώς και εάν υπάρχει σχετικό ελληνικό σχέδιο και προτάσεις.

Στην απάντηση του ο Επίτροπος Σπίντλα αναφέρει ότι η χρηματοδότηση της δαπάνης για την κατάρτιση και εφαρμογή στοχευμένων  προγραμμάτων καταπολέμησης των ναρκωτικών που καλύπτουν ενέργειες για την πρόληψη, την δημόσια υγεία, την κοινωνική επανένταξη και την ισότητα ευκαιριών, θα μπορούσε να ενταχθεί στα  επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, τονίζει: «τόσο τα προγράμματα του εν λόγω οργανισμού (ΟΚΑΝΑ), όσο και των περιφερειακών κέντρων πρόληψης και των κέντρων πρόληψης της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων του εθνικού στρατηγικού πλαισίου αναφοράς για την περίοδο 2007-2013»

Ο κ. Σπίντλα επισημαίνει επίσης ότι η χρηματοδότηση της λειτουργίας τόσο του ΟΚΑΝΑ όσο και των υπόλοιπων κέντρων πρόληψης είναι αποκλειστική ευθύνη των ελληνικών αρχών και ξεκαθαρίζει ότι «τόσο το κόστος της λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ όσο και αυτό των περιφερειακών κέντρων δεν είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

«Την ώρα που καταγράφεται έξαρση του προβλήματος των ναρκωτικών, η κυβέρνηση της ΝΔ  πιστή στην γνωστή συντηρητική «συνταγή», συνεχίζει την υποβάθμιση και την υποχρηματοδότηση των φορέων που ασχολούνται με τη καταπολέμηση τους. Καλούμε τους συναρμόδιους υπουργούς να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια καταρτίζοντας και υποβάλλοντας σχετικά ολοκληρωμένα προγράμματα πρόληψης και καταπολέμησης»

To Γραφείο Τύπου