Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/12/2008

Καθυστερήσεις στην πληρωμή υποχρεώσεων προς εργαζόμενους εξαιτίας κωλυμάτων από τη διαδικασία ενσωμάτωσης ειδικών λογαριασμών του Υπ. Οικονομίας στον Κρατικό Προϋπολογισμό

Ερώτηση Π.Λαφαζάνη προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

Με τον Νόμο 3697 (ΦΕΚ Α΄/194/25.9.2008) «καταργήθηκαν» ορισμένοι ειδικοί λογαριασμοί του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και ενσωματώθηκαν στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Από τους υπό κατάργηση ειδικούς λογαριασμούς, οι οποίοι είχαν συσταθεί με ειδικές και κανονιστικές διατάξεις, καταβάλλονταν στους υπαλλήλους παροχές ή εξυπηρετούντο άλλοι ειδικοί σκοποί. Τα περιουσιακά στοιχεία των ειδικών λογαριασμών με τον προαναφερόμενο Νόμο περιέχονται αυτοδίκαια στον Κρατικό Προϋπολογισμό, με απόφαση δε του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, καθορίζεται κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Με βάση το άρθρο 6, εντός διμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος Νόμου (25/11/2008), καταργούνται οι επιτροπές διαχείρισης όλων των καταργούμενων ειδικών λογαριασμών, ενώ παράλληλα (άρθρο 6 παρ. 2 ) οι υπηρεσίες και φορείς στους οποίους λειτουργούν οι καταργούμενοι λογαριασμοί υποχρεούνται εντός μηνός  από τη δημοσίευση του Νόμου (25/10/2008) να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη μετάπτωση  στο νέο καθεστώς  των υποχρεώσεων των καταργούμενων λογαριασμών και την πραγματοποίηση των σχετικών πληρωμών. 

Ενώ, λοιπόν, οι υπηρεσίες και όλοι οι φορείς στις οποίες ανατίθεται η αρμοδιότητα των πληρωμών των υποχρεώσεων οφείλουν μέχρι 25/10/2008 να έχουν ολοκληρώσει όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες και τις τυχόν προσαρμογές των υπαρχουσών μηχανογραφικών εφαρμογών σε νέο καθεστώς με τρόπο ώστε, με ασφάλεια, ακώλυτα και χωρίς πρόβλημα να είναι σε θέση να καταβάλλουν σε κάθε δικαιούχο τις απαιτήσεις έναντι του φορέα ο οποίος διαδέχεται τον καταργούμενο ειδικό λογαριασμό, πληροφορούμεθα ότι η διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι, που δικαιούνται  παροχές από τους υπό κατάργηση λογαριασμούς, να «κινδυνεύουν» να μην πληρωθούν μέσα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Τί άμεσα μέτρα πρόκειται να πάρει ώστε να τηρηθούν οι προβλεπόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις και οι εργαζόμενοι να λάβουν τις παροχές που δικαιούνται από τους υπό κατάργηση λογαριασμούς, στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης