Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/11/2008

Ομιλία του Φώτη Κουβέλη στη συζήτηση της Επίκαιρης ερώτησής του για την πώληση της "Ολυμπιακής" και την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών

[το κείμενο της ερώτησης]

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Πρωθυπουργέ, δεν θητεύω ούτε εγώ, ούτε ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε κανέναν γενικό ή γενικευμένο κρατικισμό. Αναφερόμενος, όμως, σε δύο κρίσιμα μεγέθη, όπως είναι η Ολυμπιακή και τα λιμάνια της χώρας και ιδιαίτερα του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, είναι προφανές ότι υπάρχει δικαιολογητική βάση που στηρίζει την επιλογή να παραμείνουν στα χέρια του ελληνικού δημοσίου. Πρόκειται για στρατηγικής οικονομικής και όχι μόνο σημασίας ζητήματα ειδικότερα, επαναλαμβάνω, όταν αναφερόμαστε στην Ολυμπιακή και στα λιμάνια.

Παραχωρείται δημόσια υπηρεσία στα λιμάνια, χωρίς να έχετε εξασφαλίσει, χωρίς να υπάρχει η πρόβλεψη αποτελεσματικών όρων εποπτείας του ιδιώτη με το δεδομένο ότι ούτε από το νόμο, ούτε από τη σχετική προκήρυξη υπάρχει πρόβλεψη αποτελεσματικής εποπτείας του ιδιώτη αναδόχου.

Διαμορφώνετε στα λιμάνια συνθήκες μονοπωλιακής συμπεριφοράς και για να παρακολουθήσω τη δική σας άποψη, τη δική σας σκέψη, με την οποία διαφωνώ, ακούστε. Οι παροχείς υπηρεσιών είναι τρεις στη Γένοβα, δύο στη Μασσαλία, τέσσερις στην Βαλένθια, τέσσερις στο Ρότερνταμ, τρεις στην Αμβέρσα. Περαιτέρω, δεν υπολογίζετε στο γεγονός ότι η εταιρεία που θα αναλάβει τη λειτουργία του λιμανιού θα προωθήσει μεταποιητικές δραστηριότητες, γεγονός που θα πλήξει βαρύτατα τη μικρομεσαία επιχείρηση, την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση. Προχωράτε και παραδίδετε σʼ αυτήν τη λογική της ιδιωτικοποίησης τα λιμάνια, τα οποία στα χέρια του ελληνικού δημοσίου αναμφισβήτητα με πράξεις εξορθολογισμού, κύριε Πρωθυπουργέ, με πράξεις στήριξης αναπτυξιακών προοπτικών, θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση πάρα πολλών σημαντικών οικονομικών αποτελεσμάτων.

Σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή, παραδίδετε όχι μόνο τις πύλες της θάλασσας αλλά και του αέρα σε ξένα συμφέροντα, σε ξένα κεφάλαια και η Ολυμπιακή βρίσκεται σε διαδικασία ρευστοποίησης όλων των περιουσιακών της στοιχείων και όλων των λειτουργιών της. Δεν υπολογίσατε, κύριε Πρωθυπουργέ, αυτό που επισημαίναμε από την πρώτη στιγμή, ότι η Ελλάδα είναι μέσα στους πρώτους είκοσι τουριστικούς προορισμούς στην υφήλιο. Ο Απόδημος Ελληνισμός στις πέντε ηπείρους για πάνω από πενήντα χρόνια χρησιμοποιεί για τις αερομεταφορές την Ολυμπιακή Αεροπορία ως εταιρεία πρώτης προτίμησης. Η χώρα μας δέχεται περίπου 16 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Τα έσοδα από τον τουρισμό ξεπερνούν τα 16 δισεκατομμύρια ετησίως. Οι μισοί Έλληνες, το 50,6%, κύριε Πρωθυπουργέ, συνεχίζουν να πετούν με την Ολυμπιακή Αεροπορία για τις μεταφορές τους στο εξωτερικό και η Ολυμπιακή Αεροπορία έχει διπλάσιο αριθμό επιβατών, αυτοί που ονομάζονται πιστοί επιβάτες, από τους ανταγωνιστές της. Είναι μέσα στις τρεις πρώτες ασφαλέστερες εταιρείες. Η τεχνική της βάση είναι πιστοποιημένη για ελαφρά αλλά και βαριά συντήρηση για τους βασικότερους τύπους αεροσκαφών. Όλα αυτά, κύριε Πρωθυπουργέ, δεν τα λάβατε υπ' όψιν σας και βρήκατε την εύκολη λύση της ιδιωτικοποίησης. Και επαναλαμβάνω, η θέση μας αυτή έχει σχέση όχι με την προστασία κάποιων συντεχνιακών συμφερόντων, αλλά με την προστασία του συμφέροντος του ελληνικού λαού και της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

Κύριε Πρωθυπουργέ, ακούστε την πρόβλεψή μου. Εύχομαι να μην αποδειχθεί αληθινή. Εάν συνεχίσετε με αυτήν την ένταση τις ιδιωτικοποιήσεις, τότε φοβάμαι ότι το μέλλον μας θα έχει πολλή ξηρασία, για να θυμηθώ και τον ποιητή.