Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/04/2006

Η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας αντιπροσωπεύει ένα πλήρες αντεργατικό μανιφέστο και αποκαλύπτει τις αντικοινωνικές πολιτικές που σχεδιάζει τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο συναινετικός δικομματισμός

Ο Π.Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την ετήσια Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γκαργκάνα, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η ετήσια Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γκαργκάνα, ελάχιστα διαφέρει από ένα πλήρες αντεργατικό μανιφέστο, με το οποίο διεκδικεί την ολοκλήρωση μιας συνολικής και γενικής κατεδάφισης των μισθολογικών, εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Γκαργκάνας κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τις πρόσφατες προτάσεις του κ. Αλ. Παπαδόπουλου για γενική κατάργηση των λεγόμενων πρόωρων συντάξεων στο πλαίσιο μιας συνολικότερης αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης που θα δώσει τη χαριστική βολή στις ασφαλιστικές κατακτήσεις.

Ο κ. Γκαργκάνας, την ίδια ώρα που αναγνωρίζει και επικροτεί την υψηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων, επιρρίπτει στην υπέρμετρη, όπως ισχυρίζεται, αύξηση του κόστους εργασίας τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Κι’ αυτό όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι για φέτος ισχύουν πολιτικές σκληρής λιτότητας για μισθούς και συντάξεις, ενώ επί χρόνια οι εργαζόμενοι παίρνουν αυξήσεις κάτω του παραπλανητικού επίσημου τιμαρίθμου και της αύξησης της παραγωγικότητας της οικονομίας, με συνέπεια να μειώνεται σταθερά, χρόνο το χρόνο, το ποσοστό των μισθών στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας.

Ακόμα χειρότερα, η Έκθεση του κ. Γκαργκάνα, ενώ ομολογεί την υπερκερδοφορία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, του Τραπεζικού κεφαλαίου, συγκαλύπτει απολύτως τη ληστεία των Τραπεζών σε βάρος του ελληνικού λαού και της οικονομίας με την απαράδεκτη επιτοκιακή πολιτική τους και όχι μόνο.

Δυστυχώς, η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας επί της ουσίας εναρμονίζεται πλήρως με τις αντίστοιχες Εκθέσεις τόσο του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, κ. Αράπογλου, όσο και της Alpha Bank, που εκφράζουν τις πιο μύχιες αντιδραστικές επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας.

Η Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας αντιπροσωπεύει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τις αντικοινωνικές πολιτικές που σχεδιάζουν να προωθήσουν στα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση της Ν.Δ. και γενικότερα ο συναινετικός νεοφιλελεύθερος δικομματισμός».

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου