Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/12/2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ || Ενώ το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι υπό κατάρρευση... Ωμός εκβιασμός στη Πρέβεζα. Διαχρονικός εμπαιγμός στη Λευκάδα.

Την ώρα που το υγειονομικό μας σύστημα καταρρέει:

•    η υπερσυντηρητική πολιτική της ΝΔ αντιμετωπίζει εχθρικά ότι έχει σχέση με το κράτος πρόνοιας οδηγώντας το σε κατάρρευση

•    οι προεκλογικές δεσμεύσεις για αναβάθμιση του ΕΣΥ μετατρέπονται σε πολιτική απάτη

•    οι δείκτες υγείας (που και επί ΠΑΣΟΚ ήταν υποβαθμισμένοι) παρουσιάζουν διαρκή χειροτέρευση

•    σε 1.000 πολίτες αναλογούν 3,8 νοσηλευτές/-τριες (8,9 στην Ευρώπη των 27) ενώ υπάρχουν 25.000 κενά, 4.500 κενές θέσεις γιατρών και 15.000 άλλων κατηγοριών υγειονομικού προσωπικού (όλα τα κενά βάσει των αναχρονιστικών οργανισμών του 1986!)

•    χρειάζονται χιλιάδες νοσοκομειακοί γιατροί για κάλυψη των αναγκών στην εφαρμογή του νέου ωραρίου

•    τα άτομα με αναπηρία παραμένουν σταθερά στο περιθώριο αφού ο τομέας αποκατάστασης είναι ίσως ο πιο παραμελημένος του υγειονομικού μας συστήματος με 200 κρεβάτια να λειτουργούν αντί των χιλιάδων που απαιτούνται

•    το μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών αντιμετωπίζεται ανεύθυνα με εγκατάλειψη των δομών και των κέντρων αποτοξίνωσης.

Σήμερα που η ΝΔ αξιοποιεί την πολιτική ΠΑΣΟΚ για εκχώρηση σειράς τομέων της υγείας (σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα) και προχωρεί σε νέες παραχωρήσεις στους ιδιώτες (τεχνικά, λογιστικά, πληροφορική, κλπ).

Σήμερα που η κυβέρνηση προωθεί με κάθε τρόπο τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (θεσμό που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ) για ανέγερση και λειτουργία νοσοκομείων – κέντρων υγείας με την οικονομική επιβάρυνση πολιτών και ταμείων.

Σήμερα η ΝΔ με τον ατσαλάκωτο και προστατευόμενο των ΜΜΕ αλλά αποτυχημένο υπουργό υγείας κ. Αβραμόπουλο:

•    Εκβιάζει ωμά την Δημοτική Αρχή και την κοινωνία της γειτονικής Πρέβεζας, προσπαθώντας να επιβάλλει την ανέγερση νοσοκομείου με ΣΔΙΤ, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του με την απειλή της ακύρωσης ή της μεταφοράς σε άλλη περιοχή πιο … «υπάκουη».

•    Εξαπατά τους πολίτες της Λευκάδας σχετικά με τις υποδομές και την παροχή υπηρεσιών υγείας στο νομό. Με διπλωματικές παρεμβάσεις, αόριστες υποσχέσεις και με την διοχετευμένη «έγκυρη» πληροφόρηση του πρώην και του νυν βουλευτή, εμπαίζει τους εργαζόμενους στην δημόσια υγεία και την κοινωνία μας.

Καμία δέσμευση δεν αναλαμβάνει (απάντηση του υπουργείου σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Περ. Κοροβέση) για :

•    την χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών από τον σεισμό,

•    τις πολλές κενές θέσεις,

•    την περίπτωση ανέγερσης νοσοκομείου που θα καλύπτει τις σημερινές ανάγκες – απαιτήσεις της κοινωνίας μας για δημόσιο σύστημα υγείας.

Η περίπτωση του Νοσοκομείου Λευκάδας χαρακτηρίζεται από την υποκρισία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Με υποσχέσεις, εξαγγελίες και αντιπαραθέσεις εμπαίζουν διαχρονικά τους πολίτες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μέχρι σήμερα το πρόβλημα δεν απασχόλησε τους φορείς της αυτοδιοίκησης στο νομό. Αρνούνται να το συζητήσουν ή το συζητούν εντελώς τυπικά χωρίς να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, όπως έχουν υποχρέωση. Γι αυτό η αδράνειά τους εκλαμβάνεται είτε ως ανικανότητα, είτε ως πολιτική επιλογή «μη διεκδίκησης» στα πλαίσια του δικομματικού «fair-play».

Επιβάλλεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι – Κοινότητες και η ΤΕΔΚ να ασχοληθούν με το μεγάλο αυτό ζήτημα. Οφείλουν να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη ενός κινήματος που θα πιέσει την όποια κυβέρνηση για την άμεση δρομολόγηση λύσεων. Ας παραδειγματιστούν από τον αγώνα της Δημοτικής Αρχής και των Φορέων της Πρέβεζας. Οι ρήξεις φέρνουν τα αποτελέσματα  και όχι οι δημόσιες σχέσεις!

Η Ν. Ε. Λευκάδας του ΣΥΝ σε κάθετη αντιπαράθεση με δυνάμεις και πολιτικές που επιδιώκουν την εμπορευματοποίηση της υγείας, στηρίζει τον αγώνα του Δήμου και των Φορέων της Πρέβεζας και διεκδικεί για το νομό μας:

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΙΚΗ, ΔΩΡΕΑΝ, ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ–ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Δεκέμβριος 2008

Η Ν.Ε. Λευκάδας του ΣΥΝ