Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/12/2008

Παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

Οι κυβερνήσεις, κάθε χρόνο και περισσότερο , προσδίδουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας των ατόμων με αναπηρία πανηγυρικό χαρακτήρα με φιέστες και φανφάρες και στόχο την παρουσίαση μιας εικονικής πραγματικότητας για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο.

Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη.

Η χώρα μας έχει τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας, (57%)

τον υψηλότερο δείκτη τροχαίων ατυχημάτων,

το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με αναπηρία στην ανεργία, (85%)

το υψηλότερο ποσοστό μαθητών με αναπηρία, αποκλεισμένων από την εκπαιδευτική διαδικασία (90%).

Η έννοια του κοινωνικού κράτους έχει αντικατασταθεί από την πολιτική της σύγχρονης νεοφιλανθρωπίας, ενώ οι αυτονόητες υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στα άτομα με αναπηρία μεταφέρονται στις πλάτες της οικογένειας και της κοινωνίας.

Τρεις μήνες μετά  την ψήφιση του νόμου για την ειδική αγωγή, που θεσπίζει την «υποχρεωτικότητα» στην εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία, και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την μεταφορά 700 μαθητών μόνο στη Νομαρχία Αθηνών στα σχολεία τους, αποδεικνύει με τραγικό τρόπο ότι οι μεγαλόστομες υποσχέσεις και διακηρύξεις που ακούγονται από τα υπουργικά χείλη αποτελούν γράμμα κενό, χωρίς αντίκρισμα, αποκαλύπτοντας τη γύμνια και την υποκρισία του συστήματος.

Η περιθωριοποίηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν ένα καθημερινό βίωμα για τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με αναπηρία, ενώ πλέον γίνεται όλο και πιο ορατή η διάλυση και η υποχρηματοδότηση των όποιων κοινωνικών δομών στο χώρο της πρόνοιας, της επαγγελματικής αποκατάστασης και της εκπαίδευσης.

Θυμίζουμε πως ακόμη περιμένουμε την κάρτα αναπηρίας, τη διανομή 20 χιλιάδων υπολογιστών, τον εκσυγχρονισμό του νόμου για την απασχόληση και. και.. και…

 Μπροστά σε αυτή την κατάσταση

Ο ΣΥΝ παλεύει για διεύρυνση του κοινωνικού μετώπου στήριξης  και αναβάθμιση της κοινωνικής φροντίδας, της κοινωνικής αλληλεγγύης

Για:

•    Δημόσιο ολοκληρωμένο σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης.

•    Πρόληψη της αναπηρίας και εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

•    Υποχρεωτική εκπαίδευση, επαγγελματική αποκατάσταση και ουσιαστική κοινωνική ένταξη όλων των αναπήρων πολιτών.

•    Αύξηση της χρηματοδότησης και καθιέρωση επιτέλους του εθνικού μητρώου αναπήρων .

Καλούμε κάθε ενεργό πολίτη με αναπηρία, τους γονείς παιδιών με αναπηρία, με κάθε μέσο και τρόπο, μέσα από την ενεργή τους συμμετοχή και την οργανωμένη δράση, να καταδικάσουν αυτή τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που έχει άμεση συνέπεια την υποκατάσταση του κοινωνικού κράτους από την πολιτική της σύγχρονης νεοφιλανθρωπίας και την παράδοση στον αδηφάγο ιδιωτικό τομέα βασικών κοινωνικών  αγαθών, όπως η υγεία, η κοινωνική φροντίδα, και η εκπαίδευση.

Τμήμα Υγείας