Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/12/2008

Δηλώσεις Α. Αλαβάνου μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για απεργία πείνας μεταναστών στα Χανιά, Εξεταστική Επιτροπή, Εcofin και φορολογικά

Μετά το τέλος της τακτικής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. Αλέκος Αλαβάνος, δήλωσε:

«Πρώτον, θέλω εκ μέρους της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς να κάνω μια δημόσια έκκληση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Παυλόπουλο, να δώσει λύση στο θέμα των 15 μεταναστών στα Χανιά, οι οποίοι κάνουν απεργία πείνας εδώ και 20 μέρες. Έξι ήδη έχουν διακομιστεί σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.  Αυτό που ζητούν είναι η απλοποίηση των προϋποθέσεων για την απόκτηση άδειας παραμονής. Ζητάμε από τον Υπουργό, να δώσει, έστω για ανθρωπιστικούς λόγους, άμεσα λύση στο πρόβλημα των 15 μεταναστών, απεργών πείνας.

Το δεύτερο. Όλες οι εξελίξεις στην Εξεταστική Επιτροπή, αποδεικνύουν ότι έπρεπε να γίνει η Εξεταστική και πείθουν ότι έχουμε ένα διαχρονικό σκάνδαλο του συστήματος, όπου δυστυχώς εμπλέκονται και οι δύο κυβερνήσεις. Τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο με πολλαπλάσιες ευθύνες, λόγω των ανταλλαγών, η κυβέρνηση Ν.Δ. Εμείς θεωρούμε σημαντικό, πέρα από τον εντοπισμό των ευθυνών, η Εξεταστική Επιτροπή, να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις, προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοια σκάνδαλα.

Και τρίτον, αναφορικά με τη συνεδρίαση του ECOFIN, θέλουμε να τονίσουμε ότι, η διατήρηση σήμερα του Συμφώνου Σταθερότητας, όσο και της Συνθήκης της Λισσαβόνας, όχι μόνο δεν είναι σωσίβιο απέναντι στη θύελλα της  διεθνούς ύφεσης, αλλά είναι μία πέτρα που οδηγεί στο βυθό. Μʼ αυτή την έννοια θέλουμε απελευθέρωση των χωρών μελών και όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποδέσμευση  και προωθημένα μέτρα, τα οποία θα τονίσουν και θα αναζωπυρώσουν την οικονομική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μειώνοντας τις συνέπειες της ύφεσης, η οποία ήδη έρχεται.

Όσον αφορά, ειδικά, στο φορολογικό θέμα, επαναλαμβάνουμε τη σταθερή θέση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, για διαφοροποίηση των συντελεστών φόρου προστιθέμενης αξίας, με τη μείωσή τους σε είδη πρώτης ανάγκης, σε υπηρεσίες, οι οποίες έχουν σχέση με την ανάπτυξη της χώρας μας, αλλά και με δραστηριότητες έντασης εργασίας και αντίθετα την αύξησή τους στα είδη πολυτελείας».

To Γραφείο Τύπου