Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/12/2008

Ανακοίνωση του Κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά - «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»: Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕ ΚΟΙΝΟ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Στον ιστορικό κινηματογράφο «BABYLON» του Βερολίνου, όπου μίλησε δημόσια για τελευταία φορά η Ρόζα Λούξεμπουργκ, προτού συλληφθεί και εκτελεστεί, πραγματοποιήθηκε η 1η Εκλογική Συνδιάσκεψη του Κόμματος «Ευρωπαϊκή Αριστερά» (ΚΕΑ).

Για πρώτη φόρα στην ιστορία των Ευρωεκλογών, η Ευρωπαϊκή Αριστερά οριστικοποίησε την κοινή Εκλογική της Διακήρυξη, η οποία αναδεικνύει τις μεγάλες προκλήσεις στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί η πανευρωπαϊκή Αριστερά και ειδικότερα το ΚΕΑ.

«Μαζί για να αλλάξουμε την Ευρώπη». «Η Ευρώπη στον 21ο αιώνα χρειάζεται Ειρήνη, Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Αλληλεγγύη». Αυτά είναι τα βασικά συνθήματα της Διακήρυξης του ΚΕΑ, η οποία αναφέρεται στη σημερινή συγκυρία της παγκόσμιας οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και περιβαλλοντικής κρίσης και εστιάζει στους στόχους, τα μέτωπα και τις εναλλακτικές προτάσεις που προωθεί το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ξεκινώντας την προεκλογική του εκστρατεία για τις Ευρωεκλογες του 2009.

Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης πήραν μέρος και εκπρόσωποι συνδικάτων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και κοινωνικών κινημάτων της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της Εκλογικής Συνδιάσκεψης πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από εκδηλώσεις (συνάντηση Δικτύου Γυναικών του ΚΕΑ, συνάντηση με κοινωνικές οργανώσεις κατά της φτώχειας και για την προστασία των αστέγων κ.α.) με σπουδαιότερη τη Σύνοδο των Προέδρων του ΚΕΑ, στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής της 11μελούς αντιπροσωπείας του ΣΥΝ (στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης, ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με μέλη της Οργάνωσης του ΣΥΝ Βερολίνου). 

Η Σύνοδος Προέδρων του ΚΕΑ ενέκρινε το Σχέδιο για την Εκλογική Διακήρυξη, το οποίο έτυχε και της τελικής επικύρωσης του από τη Συνδιάσκεψη την επόμενη μέρα.

Στις τοποθετήσεις του, τόσο στη Σύνοδο των Προέδρων του ΚΕΑ, όσο και στην Ολομέλεια της Συνδιάσκεψης, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε με ένταση το αίτημα για την κατάργηση του –ήδη νεκρού- Συμφώνου Σταθερότητας και της αντικατάστασής του από ένα Σύμφωνο Αλληλεγγύης και ισόρροπης κοινωνικής και περιβαλλοντική ανάπτυξης. Τόνισε επίσης, την άμεση αναγκαιότητα δημόσιου και κοινωνικού ελέγχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αναδιανομής του πλούτου, μέσω της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου και της αύξησης των κοινωνικών δαπανών. Επέμεινε, δε, ιδιαίτερα στην ανάγκη έντασης των πανευρωπαϊκών κοινωνικών αγώνων και μετώπων, που, όπως είπε, πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα για τις δυνάμεις του ΚΕΑ, προκειμένου να αρχίσουμε να κάνουμε δυνατή την διέξοδο από την κρίση, με στόχο, όχι τον «εξανθρωπισμό» του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, αλλά βαθύτερους κοινωνικούς μετασχηματισμούς.  

Στην 1η Εκλογική συνδιάσκεψη του ΚΕΑ συμμετείχαν τριάντα δύο κόμματα και οργανώσεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Οι εκδηλώσεις του ΚΕΑ στο Βερολίνο ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 30 Νοεμβρίου, με την απόδοση φόρου τιμής στα θύματα του φασισμού, στο μνημείο του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης, Sachsenhausen.

Το πλήρες κείμενο της Εκλογικής Διακήρυξης θα δοθεί στην δημοσιότητα τις προσεχείς ημέρες.

Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας