Skip to main content.
13/01/2005

Για τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας σχετικά με το νομοσχέδιο για τη δια βίου εκπαίδευση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας σχετικά με το νομοσχέδιο για τη δια βίου εκπαίδευση, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Μια μόλις εβδομάδα πριν από την σύσταση του ΕΣΥΠ, που υποτίθεται ότι θα διεξάγει εθνικό διάλογο για τα φλέγοντα ζητήματα της εκπαίδευσης �μεταξύ των οποίων και αυτό της δια βίου εκπαίδευσης- η Υπουργός Παιδείας σπεύδει με την σημερινή της συνέντευξη να αναδείξει ότι η σύσταση του ΕΣΥΠ δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά προκάλυμμα διαλόγου στις ήδη ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Για άλλη μια φορά η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ χρησιμοποιεί έννοιες θετικές και πάγια αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος, όπως αυτό της δια βίου εκπαίδευσης, για να προωθήσει επί της ουσίας το πιο αρνητικό περιεχόμενο, τις πιο αντιδραστικές και αντικοινωνικές ρυθμίσεις: την άνευ όρων διασύνδεση-εξάρτηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς.

Στο λεξιλόγιο του πιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού, που απ΄ ότι φαίνεται υιοθετεί η Υπουργός, η γνώση μεταφράζεται σε κατάρτιση. Η πολλαπλά χρήσιμη αυταξία της γνώσης αποτιμάται σε πιστωτικές μονάδες αναλόγως με την χρηστική της ανταποδοτικότητα στην αγορά εργασίας, ενώ οι εκπαιδευόμενοι μεταφράζονται σε φτηνό, ευέλικτο απασχολήσιμο δυναμικό, που μέσα από την επανακατάρτισή τους θα εξαγοράζουν ελπίδες για την εξεύρεση μιας θέσης εργασίας.

Σ΄ αυτά τα πλαίσια, η πολιτεία αποποιείται των ευθυνών της στη μόρφωση, στην εύρεση εργασίας και στη διασφάλιση του εισοδήματος. Αντ΄ αυτού, θα προσφέρει απλόχερα και δια βίου στους πολίτες της, τη σχιζοφρένεια ενός φαύλου κύκλου ημιαπασχόλησης-ανεργίας- επανακατάρτισης.

Σε αυτές τις επιδιώξεις, είναι βέβαιο πως κάθε δημοκρατικός πολίτης, οι πανεπιστημιακοί λειτουργοί, οι φοιτητές, οι μαθητές και οι φορείς τους δεν πρόκειται να βρεθούν συναινούντες και συνδιαλεγόμενοι, αλλά αντιστεκόμενοι.