Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/04/2006

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκε με τον Πρέσβη του Ιράν

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ.Αλαβάνος και οι Π.Τριγάζης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική, Αλ.Παπαδομιχελάκη, μέλος της ΚΠΕ, υπεύθυνη Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής, συναντήθηκαν σήμερα στα με τον Πρέσβη του Ιράν Mehdi Mohtashami.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

«Είχαμε μια εκτεταμένη συζήτηση με τον Πρεσβευτή του Ιράν. Η θέση μας είναι όχι στη βία του Μπους, όχι άλλο Ιράκ, όχι πόλεμο, όχι επιστροφή στην εποχή της Χιροσίμα, με την απειλή έστω της χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων.

Θεωρούμε ότι μπορεί να βρεθεί λύση σε οποιοδήποτε θέμα ανάλογο μέσα από ειρηνικές διαπραγματεύσεις και μέσα από διπλωματικούς δρόμους, με πλήρη σεβασμό στη συμφωνία για τη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων και των δικαιωμάτων ελέγχου της διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα, που δεν της προσφέρεται συχνά, όντας σε μια τέτοια κρίση μέλος μη τακτικό του Συμβουλίου Ασφαλείας, να διευρύνει τις σχέσεις της με τον μουσουλμανικό κόσμο, πράγμα το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για την εξωτερική μας πολιτική και να στηρίξει την ειρήνη.

Γι αυτό ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να μην συμμετάσχει στις προσπάθειες επιβολής κυρώσεων που θα ωθήσουν σε ένταση και σε αντιπαράθεση ακόμα μεγαλύτερη και να κάνει σαφές, πολύ περισσότερο μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος προκειμένου να προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε μια πολεμική εκστρατεία ενάντια στο Ιράν.

Την κρίση αυτή και την πολιτική των ΗΠΑ την πληρώνει καθημερινά ο Έλληνας πολίτης, με τον κεφαλικό φόρο που πληρώνει, είτε πάει στο βενζινάδικο, είτε πάει στο σούπερ μάρκετ, εξ αιτίας της σημαντικής ανόδου των τιμών του πετρελαίου, που έφερε η κρίση που υπάρχει στο Ιράν.

Nα ζητήσω, τέλος, απ΄ όλους τους Έλληνες και ελληνίδες, νέους και νέες, να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, που αρχίζουν την Πέμπτη και θα κορυφωθούν με τη διαδήλωση το Σάββατο, και που κεντρικό αίτημα θα έχει «Όχι πόλεμος στο Ιράν». Όχι νέο Ιράκ. Όχι επέμβαση των Αμερικανών. Όχι άλλους χείμαρρους αίματος. Να έχουμε μια Μέση Ανατολή ειρηνική, χωρίς πυρηνικά όπλα, όπου θα συνυπάρχουν όλες οι χώρες, το Ιράν, το Ισραήλ στα σύνορα που προβλέπονται σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη, ένα δημοκρατικό Ιράκ χωρίς ξένη κατοχή.»

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου