Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/12/2008

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας και ο Κώστας Μαρματάκης, μέλος της Π.Γ. επισκέφθηκαν σήμερα το Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Αργυρούπολης.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε δηλώσεις:

Σήμερα κανονικά θα έπρεπε να είναι μια μέρα γιορτής των κατακτήσεων της ανθρώπινης θέλησης. Μέρα γιορτής της αλληλεγγύης και του σεβασμού στην ιδιαιτερότητα. Μια μέρα αφιερωμένη στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη.

Επισκεφτήκαμε σήμερα το σχολείο κωφών στην Αργυρούπολη. Δεν αισθανόμαστε ότι θα έπρεπε να είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι ως πολιτεία και να γιορτάζουμε σήμερα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη.

Είδαμε εδώ τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που παλεύουν σε αντίξοες συνθήκες απέναντι σε μια πολιτεία που δεν πράττει το καθήκον της. Διότι οι μαθητές  με προβλήματα ακοής βίωσαν φέτος για άλλη μια φορά τον εκπαιδευτικό αποκλεισμό όταν, τρεις μήνες μόλις μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για την υποχρεωτικότητα της ειδικής εκπαίδευσης, δεν μπόρεσαν να έρθουν στο σχολειό τους επειδή το Υπουργείο Παιδείας δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τη μεταφορά τους.

Το Υπουργείο Παιδείας  δεν έχει συγκροτημένη πολιτική για την ειδική εκπαίδευση και θέλει να ακολουθεί την ίδια νεοφιλελεύθερη δογματική πολιτική, αφήνοντας τα πάντα να ρυθμιστούν βάση των κανόνων της αγοράς.  Αντί να καλύψει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε οδηγούς και συνοδούς αυτών των λιγοστών σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής που έχουμε στην χώρα μας, προχωρά σε περίεργους διαγωνισμούς, αναθέτοντας σε ανύπαρκτες μέχρι σήμερα ιδιωτικές εταιρείες το έργο της μεταφοράς των μαθητών.

Καταθέτουμε την αγωνία μας και τον ιδιαίτερο προβληματισμό μας, διότι η αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων αποτελεί δείκτη του πολιτισμού μας,  αποτελεί δείκτη ισονομίας και δικαιοσύνης αυτής της χώρας. Πόσο δε μάλλον σήμερα που φοβόμαστε ότι, εξαιτίας της συνολικής οικονομικής κρίσης, θα πάμε πολύ πιο πίσω για τέτοιου είδους ζητήματα. Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή όλων και να διευρύνουμε το κύμα αλληλεγγύης γιατί η ιδιαιτερότητα δεν πρέπει να είναι στίγμα και γιατί πρέπει να φροντίζουμε οι συμπολίτες μας με αναπηρία να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ένταξή τους  στον κοινωνικό ιστό.

To Γραφείο Τύπου