Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/12/2008

Απαράδεκτη η μη συμμετοχή της Ελλάδας || Δήλωση Π.Τριγάζη, υπευθ. Τμήματος Εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ σχετικά με την υπογραφή της σύμβασης για την απαγόρευση των βομβών διασποράς

Υπογράφεται σήμερα, 3.12.08 στο Όσλο, η σύμβαση για την απαγόρευση των βομβών διασποράς, στην οποία ήδη συμμετέχουν πάνω από 100 χώρες του κόσμου, αλλά απουσιάζει η Ελλάδα.

Σχετικά με το ζήτημα αυτό, ο υπεύθυνος του Τμήματος εξωτερικής πολιτικής Π.Τριγάζης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η συμφωνία πάνω από 100 χωρών για την απαγόρευση των βομβών διασποράς αποτελεί θετική εξέλιξη. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν θα είναι μεταξύ των χωρών που θα την υπογράψουν αύριο στο Όσλο. Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στη στάση αυτή της κυβέρνησης.

Η χρήση βομβών διασποράς έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αφήνουν πίσω τους θύματα, όχι μόνο στην διάρκεια των συγκρούσεων αλλά και μετά από αυτές. Είναι όπλα που στρέφονται κυρίως εναντίον αμάχων και ιδιαίτερα εναντίον παιδιών. Αυτό προκύπτει από την έως τώρα χρησιμοποίησή τους σε τουλάχιστον 24 συγκρούσεις.

Στη μνήμη μου παραμένουν χαραγμένες οι εικόνες βαρύτατα πληγωμένων παιδιών από βόμβες διασποράς στο νοσοκομείο «Χαρίρι» του Λιβάνου, τον Ιούλιο του 2006, όταν συμμετείχα σε αποστολή του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη βομβαρδιζόμενη Βηρυτό. Τότε που οι δυνάμεις του Ισραήλ γέμισαν το νότιο Λίβανο με εκατοντάδες χιλιάδες τέτοιες βόμβες, που ακόμα δεν έχουν αποσυρθεί πλήρως, παρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ».

To Γραφείο Τύπου