Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/04/2006

Έκκληση του Συνασπισμού προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να πουν ΟΧΙ στις απειλές πολέμου ενάντια στο Ιράν

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος υπογράφει έκκληση του κόμματος προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ειρηνική επίλυση της κρίσης με το Ιράν.

Ο κύκλος απόδοσης της έκκλησης ξεκίνησε σήμερα με επίσκεψη του Πάνου Τριγάζη και της Αλίκης Παπαδομιχελάκη στις πρεσβείες της Γαλλίας και της Αργεντινής. Τις επόμενες μέρες η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί με πρεσβείες άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της έκκλησης.

ΕΚΚΛΗΣΗ
Προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ανησυχώντας βαθύτατα από τις απειλές για νέο πόλεμο της κυβέρνησης Μπους στην ταραγμένη περιοχή μας, εναντίον του Ιράν αυτή τη φορά, κάνουμε έκκληση εκ μέρους του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας προς όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να πουν κατηγορηματικά «ΟΧΙ» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτροπή του. Θεωρούμε ότι ούτε η επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας θα βοηθήσει τον αναγκαίο διάλογο που πρέπει να συνεχιστεί με το Ιράν.

Σας καλούμε να λάβετε υπόψη την αντιπολεμική διάθεση όλων των λαών του κόσμου.

Το τραγικό προηγούμενο του πολέμου του Ιράκ και οι φοβερές συνέπειές του, που συνεχίζονται δεν θα έπρεπε να αφήνουν περιθώριο ούτε καν για σκέψη ότι η κρίση γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη χρήση στρατιωτικής βίας. Επιπλέον, οι αναφορές για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων κάνουν το σενάριο του πολέμου ακόμα πιο εφιαλτικό.

Τις συνέπειες ενός πολέμου στο Ιράν θα τις υποστεί σοβαρά όλος ο κόσμος, πολιτικά, οικονομικά και οικολογικά. Όμως για την εύφλεκτη περιοχή της Μ. Ανατολή και του Καυκάσου ο πόλεμος θα είναι πολλαπλάσια καταστροφικός. Θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις αιματοχυσιών και αποσταθεροποίησης, με απρόβλεπτες και ανεπανόρθωτες καταστροφές.

Η θέση του ΣΥΝ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι αδιαπραγμάτευτη κατά της διασποράς των πυρηνικών όπλων και υπέρ της πλήρους εξάλειψης αυτών των όπλων. Δεν θέλουμε να ζήσει ο κόσμος νέες τραγωδίες τύπου Χιροσίμα και Ναγκασάκι, με πολλαπλάσιες συνέπειες λόγω της σημερινής ισχύος των πυρηνικών οπλοστασίων. Συμφωνούμε με τη θέση του παγκόσμιου αντιπυρηνικού κινήματος των γιατρών ότι από τα πυρηνικά δεν υπάρχει θεραπεία, παρά μόνο πρόληψη.

Πιστεύουμε ότι η μη διασπορά πρέπει και μπορεί να διασφαλιστεί με πολιτικά μέσα με διεθνείς συμφωνίες και με τους αναγκαίους διεθνείς ελέγχους. Και αυτό πρέπει να ισχύσει και για το Ιράν. Είμαστε υπέρ νέων πρωτοβουλιών για μια νέα διάσκεψη για την ανανέωση και ενίσχυση της Συμφωνίας μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων.

Επιπλέον, καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας να στηρίξει την πρόταση για Μ.Ανατολή χωρίς πυρηνικά όπλα, με τη συμμετοχή όλων των χωρών της περιοχής, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών.

Η ελληνική κοινή γνώμη εξακολουθεί να στηρίζει μεγάλες ελπίδες στον ΟΗΕ, που η δημιουργία του ήταν το επιστέγασμα της αντιφασιστικής νίκης στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για την υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης. Και θέλει έναν αναβαθμισμένο ρόλο του παγκόσμιου οργανισμού, κάτι που κρίνεται και στο μεγάλο θέμα της κρίσης με το Ιράν.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου