Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/12/2008

Το ΚΛΙΜΑ δεν μπορεί να περιμένει, πρέπει να δράσουμε ΤΩΡΑ! Ο ΣΥΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, 6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ (ΩΡΑ: 12.00 )

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Η κλιματική αλλαγή απειλεί το μέλλον του πλανήτη. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για άνοδο της θερμοκρασίας στα επόμενα χρόνια, για ερημοποίηση  κατοικημένων και καλλιεργούμενων εκτάσεων και για εκατομμύρια πρόσφυγες εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής, ενώ ακραία καιρικά φαινόμενα δημιουργούν ήδη προβλήματα επιβίωσης σε πολλά μέρη του πλανήτη.

Βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής είναι ο πυρήνας του κυρίαρχου αναπτυξιακού μοντέλου, ενός μοντέλου που βασίστηκε σε ένα εξαιρετικά ενεργοβόρο πρότυπο παραγωγής και (υπέρ)κατανάλωσης. Ένα αναπτυξιακό μοντέλο που στηρίζεται στα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και την ενεργειακή σπατάλη, την κυριαρχία της ιδιωτικής αυτοκίνησης και των οδικών μεταφορών, τη διαρκώς αυξανόμενη αστικοποίηση και επέκταση των πόλεων, τη σπατάλη πόρων και πρώτων υλών, την καταστροφή της φύσης, την αποψίλωση των δασών και τον περιορισμό του αστικού και περιαστικού πρασίνου.

Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο σημερινό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, ώστε να είναι συμβατό με την αειφορία, την επιβίωση του πλανήτη και την ευημερία των ανθρώπων.

Χρειάζονται ενεργειακές πολιτικές που να υπολογίζουν τον πλανήτη και τη ζωή, που θα αντιμετωπίζουν την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό και όπου η πρόσβαση στην καθαρή ενέργεια θα αποτελεί όρο της ανθρώπινης ανάπτυξης. 

Απαιτείται ένα νέο φιλόδοξο πλαίσιο δεσμεύσεων για μετά το 2012, οπότε και λήγει η ισχύς της ατελούς και υπονομευμένης, πρωτίστως από τις ΗΠΑ, συμφωνίας του Κιότο. Ο πλανήτης δεν αντέχει νέες αναβολές, και μάλιστα με την επίκληση της οικονομικής κρίσης. Ο μύθος ότι η αυτορρυθμιζόμενη αγορά θα λύσει τα πάντα έχει καταρρεύσει με πάταγο. 

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τριπλή κρίση: οικονομική, επισιτιστική και κλιματική. Και οι τρεις κρίσεις απαιτούν εξίσου θαρραλέα και συντονισμένα διεθνώς μέτρα.

Δυστυχώς όμως οι κυβερνήσεις προχωρούν για το περιβάλλον με ρυθμούς χελώνας σε σύγκριση με την ταχύτητα που έσπευσαν να ξελασπώσουν τις τράπεζες. H αναλογία των ποσών που διατίθενται για τη χρηματοπιστωτική κρίση σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος είναι 300 προς 1!

Κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη και οικολογία είναι και αναγκαίο και δυνατόν να συνυπάρξουν. Τα οφέλη που θα προκύψουν από τη λήψη τολμηρών περιβαλλοντικών μέτρων υπερβαίνουν κατά πολύ το οικονομικό κόστος και μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες σταθερές νέες θέσεις εργασίας. Το ζητούμενο είναι συγκεκριμένοι στόχοι και χρονοδιάγραμμα κι όχι ένα ακόμη ευχολόγιο.

Στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές τόσο στο Πόζναν σήμερα, και πολύ περισσότερο στην Κοπεγχάγη το 2009, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να υιοθετήσει  ʽπαραθυράκιαʼ όπως η δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων εκπομπών ρύπανσης.

Η ΕΕ θα πρέπει να διαπραγματευτεί τα μέτρα που θα ληφθούν εκτός ευρωπαϊκού εδάφους με τα  υπόλοιπα κράτη, έχοντας ήδη πάρει γενναίες δεσμευτικές αποφάσεις για μείωση των δικών της εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Καλούμε την κυβέρνηση και την ΕΕ να συμβάλλει θετικά στην συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Πόζναν για τις κλιματικές αλλαγές, όπου ξεκινούν και οι διαπραγματεύσεις για τη μετα-Κιότο περίοδο.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για αναβολές και ευχολόγια!

Το Πόζναν σήμερα και η Κοπεγχάγη το 2009 πρέπει να πετύχουν.

Σε όλο τον πλανήτη το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, χιλιάδες ενεργοί πολίτες θα διαδηλώσουν την θέληση τους να επιβάλλουν μέτρα κατά τις κλιματικής αλλαγής. Υπάρχει ελπίδα!

Ο ΣΥΝ καλεί όλους και όλες να πάρουν μέρος στο μαζικό, πολύχρωμο συλλαλητήριο, που διοργανώνουν συνεργαζόμενοι φορείς και κινήματα πόλης, περιβαλλοντικές και κοινωνικές συλλογικότητες, συνδικάτα και ενεργοί πολίτες, το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, ώρα 12.00, στην πλατεία Συντάγματος.

To Γραφείο Τύπου